Особисті господарства допоможуть селянам

У Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин перебуває на розгляді проект закону, внесений народним депутатом від Блоку Литвина Сергієм Терещуком у співавторстві з іншими народними депутатами, в якому пропонується внести зміни до закону про особисте селянське господарство.
На думку авторів законопроекту, чинна версія закону, прийнята в 2003 році, не сприяє діяльності особистих селянських господарств. У запропонованому законопроекті планується створити сприятливі умови для розвитку особистих селянських господарств та подальшого їх перетворення на сільськогосподарські товарні підприємства. Документ забезпечує соціальний захист членів особистих селянських підприємств (можливість сплати внесків на загальнообов’язкове пенсійне та соціальне страхування), введення спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності членів ОСГ, для яких ведення особистого селянського господарства є основною, але не підприємницькою діяльністю.
Парламентарії переконані, що прийняття цього законопроекту значною мірою сприятиме зменшенню соціального напруження серед мешканців сільських територій, стимулює підвищення ефективності державної підтримки агропромислового сектору через адресну дотацію членам особистих селянських господарств за вироблену продукцію тощо.
 

Ситуація з бюджетними ресурсами критична

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності Микола Азаров вважає критичною ситуацію з бюджетними ресурсами. Як повідомляє прес-служба народного депутата, М. Азаров відзначив, що за даними Державного казначейства, гривневі кошти на єдиному казначейському рахунку зменшилися з 7,7 мільярда гривень на початок 2009 року до критичних 1,7 мільярда гривень на 28 квітня 2009 року. За його словами, залишки загального фонду держбюджету становлять мінус 3,2 мільярда гривень, а позички Пенсійному фонду за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку досягли 13 мільярдів гривень.
«Фактично це означає, що для фінансування програм загального фонду держбюджету і дефіциту Пенсійного фонду уряд Тимошенко використовував кошти, що мають інше призначення й інших розпорядників (кошти спецфонду держбюджету, місцевих бюджетів, позабюджетних фондів тощо.)», — резюмував депутат-регіонал.