Таку думку висловив заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Анатолій Ткачук під час засідання «круглого столу» на тему «Децентралізація та адміністративно-територіальна реформа в Україні», проведеного в агентстві «Укрінформ» у рамках швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.
За словами А. Ткачука, в Україні існує загроза реалізації негативних прогнозів зменшення населення країни аж до 19 млн. чол., передовсім за рахунок зменшення кількості сільського населення. За останні вісім років з карти України зникло понад 500 сіл, кількість населення, яке проживає в сільській місцевості, зменшилася на 3 млн. чоловік. Уряд, зауважив А. Ткачук, бачить чотири етапи проведення адміністративно-територіальної реформи. Перший — розробка та прийняття концептуальних рішень. Другий — формування правової бази реформи, прийняття низки законів. Третій — утворення громад, упорядкування районного поділу. Четвертий — розширення повноважень районних та обласних рад з формуванням їх виконавчих органів.
Нині на розгляді уряду перебувають проекти концепції реформи адміністративного-територіального устрою та концепції реформи місцевого самоврядування.