Як не мороз, то посуха

У посівну традиційно втрутилася погода. Весна, що запізнилася, засмутила аграріїв квітневими заморозками — у південних і східних областях місцями постраждали сходи ярових культур, особливо ріпаку та овочів. Водночас, відзначають фахівці, холоди практично не зачепили, приміром, посіви озимої пшениці.

А тепер культурам загрожує ще й посуха. Приміром, у Вінницькій області, зазначає «АПК-Інформ», урожайність ярових культур може знизитися внаслідок тривалої відсутності опадів. Саме в цей період формується листкова маса, і брак вологи негативно впливає на майбутній врожай. І якщо така погода протримається ще тиждень-другий, урожайність ярових в окремих регіонах може знизитися і удвічі.
До того ж спека не на користь ні ослабленим після зими посівам, яким складно «приходити до тями», ні ушкодженим квітневими заморозками яровим. Брак вологи в ґрунті також ускладнює проведення весняної сівби.
Як наслідок — вже переглядаються оптимістичні види на врожай зернових. Якщо суха погода протримається й у травні, втрати можуть становити до 30 відсотків, відзначає «Агрофакс». Тоді вал зернових у країні не перевищить 40 мільйонів тонн, хоча в 2008-му було 53 мільйони. Щоправда, посівні площі, насамперед ячменю, порівняно з минулим роком навіть трохи зросли, але через фінансову кризу інтенсивність виробництва, використання сучасних агротехнологій набагато нижча.
 

Іван ЛАЗНЮК.

Одні вирощують ячмінь, інші збирають валюту

Експорт зерна продовжує бити рекорди — у квітні за межі країни відправлено 2,2 мільйона тонн хлібних культур. Зокрема, понад 1,2 мільйона тонн пшениці, близько 750 тисяч — кукурудзи.

Усього із урожаю минулого року закордонним споживачам поставлено більш як 21 мільйон тонн зернових. Показово, що частка українського ячменю на світовому ринку, за оцінками експертів, досягає 28 відсотків, пшениці — 8.
Така сама значна, зазначено в повідомленні Української аграрної конфедерації, є цифра загального експорту зернових і олійних культур, що наближається до позначки в 25 мільйонів тонн. Насамперед, крім зерна, за рахунок ріпаку (уже вивезено 2,6 мільйона тонн) і соняшнику (650 тисяч тонн). Високий експортний попит, відповідно, «підтримує» внутрішні ціни реалізації: за тонну фуражної пшениці можна вторгувати 870—880 гривень, кукурудзи — 950—960, ячменю — 840—860 гривень.
На жаль, відзначають фахівці, прогнози менш оптимістичні: експорт  зернових врожаю-2009 може істотно скоротитися.
 

Галина КВІТКА.