А от скорочення поголів’я худоби вже тепер загрожує споживачеві високими цінами

Загроза свинячого грипу привернула увагу до теми споживання. Та, схоже, пересічний мешканець провінції цим не переймається. Більша біда — часто немає за що придбати шмат м’яса. Поголів’я поросят за останні роки різко скоротилося, й ціни «стабільно високі». Селянину нині невигідно вирощувати свиней на продаж. Про це ведемо мову з хазяйкою невеликої м’ясної лавки на продуктовому ринку Ганною Приймак.

— Ще два роки тому не було відбою від здавачів продукції. Заготовляли щодня по кількадесят свиней, доброю була й реалізація. А нині беремо щонайбільше одне, — журиться підприємець, — і то, погляньте на вітрину: навряд чи реалізую свіжину до кінця робочого дня. А покупець тепер вибагливий, за свої гроші хоче якісної продукції. Відрізне м’ясо продаємо по 48 гривень, і ціни знизити не можемо, бо малий товарооборот. До того ж селянину треба заплатити по 27 гривень за кілограм «битої» ваги. Та не часто й беруть саме м’ясо, здебільшого, ребра чи супові набори, або й сало чи шкірки. Звичайно, до якоїсь оказії чи свята реалізація краща, але тепер всі намагаються економити, й навіть шинку чи ковбаси роблять самотужки, облаштувавши вдома міні-коптильні. Й в нинішніх умовах годі сподіватися на збільшення поголів’я свиней, бо пара молодняку на ринку коштує 1200 гривень, а для того, щоб доглянути, вигодувати до товарного вигляду треба докласти чимало зусиль.
— Значно вигідніше вирощувати свиней масово, — приєднується до розмови її сусідка пані Марія із приміського села Серафинець. — Ось мої родичі, тридцятилітні Марія та Іван Яшани, орендують в селі ферму, відгодовують для себе й на реалізацію свиней, то мають прибутки. Але, скажу вам, то надзвичайно важка праця, бо ж треба й виростити продукцію для їхнього прогодування, ще й обробляють 75 соток землі, до того ж самотужки. Але за кілька років вже придбали необхідну техніку, облаштували стайні. Всюди чисто, а поросятам навіть музику вмикають: кажуть, так краще ростуть. Щоправда, й самі мешкають на фермі, бо, так би мовити, ближче до роботи. Та й крутитися в цьому бізнесі треба, мати енергію, розрахунок. Бо ж за всім треба вчасно доглянути, та ще й родині підсобити.
Городенка Івано-Франківської області.
 

Фото автора.