На Вінниччині молотять кукурудзу

Королеву полів збирають у селі Плоске Мурованокуриловецького району. А на сусідньому лані, де комбайнери закінчили роботу, вивели посівні агрегати. Весняні жнива тут пояснюють ситуацією, що склалася з ціною минулої осені.

— Тоді збирати кукурудзу було зовсім не вигідно, — каже керівник філії київського дочірнього підприємства «Нафком-Агро» Юрій Коваль. — Красна ціна за тонну зерна становила не більш як 500 гривень. Насправді платили ще менше. Можна було б зерно зібрати, довести до відповідних показників вологості, тобто висушити, і сховати у склад. Але це ж які витрати! За сушіння — заплати, а газ дорогий, за зберігання — так само. Тому керівництво підприємства прийняло рішення — залишити кукурудзу в полі до весни. Тепер ціна підвищилася майже удвічі, збираємо і продаємо.
За словами співрозмовника, агронома за фахом, зерно висохло у природний спосіб краще, ніж в умовах хлібоприймального підприємства. «Один з представників трейдерів зробив порівняння нашого зерна із зерном, яке вони брали у сусідньому районі, — продовжує Юрій Коваль. — У сусідів його сушили на хлібоприймальному підприємстві. Каже, лабораторія показала, що у нас воно кращої якості».
Юрій Коваль розуміє: ситуація з весняними жнивами — це виняток з правила. Незібраної кукурудзи ще багато. Філія орендує у Мурованокуриловецькому і сусідньому Могилів-Подільському районах приблизно чотири тисячі гектарів ріллі. Найбільше їх засіяли кукурудзою. Роботи з її збиранням вистачить до нових, справжніх жнив. Хоча комбайнери стараються. Так, Анатолій Бардяк на своєму Джон Дірі в один з весняних днів намолотив 25 бункерів зерна. «У кожному бункері — 4,5-5 тонн, — уточнює обліковець філії Микола Яруняк. — От і рахуйте, скільки вийшло загалом».

Тим часом фахівці управлінь сільського господарства, як у Мурованих Курилівцях, так і Могилеві-Подільському, засуджують такі новації підприємців. Кажуть, що не вбачають в цьому економії. Уточнюють, «Нафком-Агро» орендує частину потужностей на Могилів-Подільському хлібоприймальному підприємстві, має можливість для сушіння кукурудзи, але... Найбільший недолік — зерно в умовах зими втрачає свої якості, його вражають мікроорганізми, не дивно, що окремі качани вкриті пліснявою, пояснюють фахівці.
— Весняні жнива вигідні не тільки господарству, а й людям, — усміхається один з механізаторів. — За зиму дехто так спину натрудив!.. Горища вгинаються від кукурудзи.

На знімках: на цьому комбайні Анатолій Бардяк намолотив протягом дня 25 бункерів зерна кукурудзи; жниварям у селі Плоске Мурованокуриловецького району обід і вечерю доставляють в поле.

Фото автора.