На Кіровоградщині вдруге протягом останніх півроку мав місце збройний напад на адміністратора зали гральних автоматів.

Того вечора незнайомець був чи не єдиним відвідувачем одного з гральних закладів міста Світловодська. Кілька разів програвав, кудись ходив і знов повертався з грошима. Коли ж платити стало нічим, клієнт почав вимагати гру у кредит. Адміністратор, звичайно ж, відмовила. Тоді зловмисник накинувся на 46-річну жінку, повалив її на підлогу, почав душити і завдавати ударів ножем. Після того, як жертва перестала пручатись, нападник, прихопивши її мобільний телефон та гроші з каси, подався додому. На щастя, бажання жити і неймовірна сила волі допомогли жінці підвестись і покликати на допомогу. На місце пригоди терміново прибули працівники міліції та лікарі. Завдяки вчасній кваліфікованій медичній допомозі важко пораненій жінці вдалося вижити. За добу правоохоронці встановили особу підозрюваного у скоєнні цього злочину і затримали його. У зловмисника вилучили речові докази: ніж, викрадені мобільний телефон та гроші. За фактом злочину порушено кримінальну справу, ведеться слідство.

Та не все так просто

Подібні випадки починають набувати системного характеру — загрозливого для людей і суспільства. На початку серпня минулого року в Кіровограді сталося жахливе вбивство. Шістдесятиоднорічну жінку вбили із надзвичайною жорстокістю. Садист завдав їй 23 ножові поранення у шию. Тіло нещасної знайшли вранці на її робочому місці — у залі гральних автоматів.
Резонансність події — інформація про вбивство облетіла місто майже миттєво, сприяла оперативному розшуку. Уже ввечері наступного дня правоохоронці повідомили, що злочинця майже спіймали. А ще через ніч підозрюваного у вбивстві таки затримали...
 

Сценарії описаних трагедій майже ідентичні

Постійний «клієнт» гральних автоматів майже щодня, а далі — все частіше, навідується до зали. Напередодні шокуючого злочину азартний гравець особливо збуджений і знервований. Грає кілька годин — до пізньої ночі. А далі... Версії різні. Самі затримані то твердять, що виграли велику суму, а адміністратор вимагав поділитися. То — що просили у знайомого адміністратора дати в борг, а той відмовив. То — що перебували в якомусь надзвичайному стані. Найімовірнішою ж є та версія, що гуляки, витративши усі гроші, за будь-яку ціну хочуть їх повернути. Між метою і знавіснілим типом опиняється адміністратор...
Минулорічна жертва за відмову позичити грошей спочатку отримала кулаком у голову. А коли впала, то отримала стільки ударів ножем у шию, що вжахнулися навіть бувалі оперативники — смертельним був уже четвертий чи п’ятий удар. Решта ударів завдавалися чи то в стані афекту, чи від жаги крові. З каси злочинець «зняв» близько 600 гривень. Гроші пішли на погашення старих боргів і новий загул. А вранці вбивця (ну чим не класика?) повернувся на ту само вулицю і сів пити пиво у кафе навпроти. У нього на виду міліціонери проводили огляд місця події, збирали докази, знімали відбитки пальців... Потім він навіть підійшов порозмовляти із співробітниками міліції. Саме там, на місці злочину, його й взяли. Кажуть, що увагу правоохоронців привернула кров на його одязі...
За інформацією обласної прокуратури, за першим злочином уже незабаром має бути оголошено вирок. Світить садисту від 7 до 15 років позбавлення волі. Але життя людині вже не повернути. Рідні і знайомі небіжчиці обурювалися: «Треба закрити усі ці заклади, бо туди ходять люди із порушеною психікою і невідомо чого від них очікувати!». Слова — на вітер?
Цікаво, що у місцевих органах влади обліковано більше півсотні суб’єктів підприємницької діяльності, які все ж таки отримали ліцензії на здійснення діяльності у сфері грального бізнесу. А за неофіційними даними, які має й офіційна влада, в Кіровограді працює понад півтори сотні об’єктів грального бізнесу. Більше того, добре відомо, де вони розташовані й таке інше. Обізнані люди стверджують, що бізнесмени, які офіційно займаються цим на Кіровоградщині, зробили у початковий етап розвитку свого грального бізнесу майже дев’ятимільйонний доларовий внесок. Тож ці гроші треба відробити. Скільки ще мають заробити (і заробляють) у цій сфері нелегально, скільки ще людей загине та потрапить на лаву підсудних, не знає ніхто!
Останнім часом стала помітною тенденція до переміщення «азартоманії» (від слова — мані») на периферію. Чому гральні автомати «вирушили» до районів і сіл? Мабуть — піднімати культуру в масах.
Під час лише одного цільового відпрацювання у місті Олександрії правоохоронці виявили чотирьох «нелегалів», по три — у Світловодську і Знам’янці, по два — у Гайвороні, Малій Висці і Ульяновці, по одному — у Новоукраїнці, Бобринці, в Кіровоградському і Петровському районах (у Кіровограді, для порівняння, — шість). Мали місце порушення і в Голованівському та Новоархангельському районах. Виникає справедливе запитання — невже у райцентрах з’явилися підприємці, яким під силу викласти кілька сотень тисяч доларів, щоб розвивати такий бізнес?
Із трьох бід обирають найменшу — ліцензію не беруть, платять штраф, а повторно протягом року «не попадаються»!
Треба віддати належне, міський голова Кіровограда Володимир Пузаков на нарадах неодноразово наголошував на тому, що необхідно навести лад у гральному бізнесі. Навіть доручив відповідним службам вивчити ситуацію в цій сфері та вжити заходів. Мовляв, ті об’єкти, які працюють незаконно, без дозволів, або які допускають порушення, мають бути закриті.
У грудні минулого року пройшла спільна нарада посадових осіб міськради, керівників адміністративного департаменту, обласного представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, податківців, управління Міністерства з надзвичайних ситуацій, санепідемстанції.
Але резюме наради однозначне — за словами заступника міського голови Миколи Цуканова, мова в жодному разі не йде про тотальне закриття гральних закладів, адже вони, як і інші суб’єкти господарювання, наповнюють бюджет, створюють робочі місця. Просто їх діяльність необхідно привести у відповідність до законодавства, упорядкувати. А от якщо гральний зал або гральний автомат працює незаконно, без дозволів — тоді його, безумовно, слід закривати.
Крім іншого, існують проблеми, пов’язані з неузгодженостями в законодавстві. Так, згідно із законом про ліцензування, суб’єкт господарювання отримує ліцензію не на кожен гральний заклад чи автомат окремо, а взагалі. Як наслідок, для того чи іншого підприємця, який має ліцензію облдержадміністрації, образно кажучи, у гральний заклад перетворюється вся область. Або розмістив підприємець автомат у кав’ярні чи магазині (це заборонено певними нормативними актами), а під час перевірки стверджує, що це магазин або кав’ярня розміщені у гральному закладі (а це вже не є порушенням).
На жаль, надто багато розвелося гральних автоматів, в том у числі — й тих, що діють незаконно, без відповідних дозволів. Біля них часто можна побачити людей, які, ніби зомбовані, механічно вкидають монетки у ненажерливий автомат. Проводять тут свій час, навіть уночі, і діти. Хоч це і заборонено законом. Чи можуть із цим злом боротися голіруч жінки-адміністратори, які змушені тут працювати, щоб заробити на прожиття?!
Між тим, всі знають, яке це зло для суспільства. Але ж знати — мало...
 

А тим часом

За результатами тільки однієї минулорічної перевірки, проведеної працівниками УДСБЕЗ УМВС у Кіровоградській області, виявлено тридцять фактів використання гральних автоматів без відповідних дозвільних документів (ліцензій чи патентів). А перевірялося ж усього 50 суб’єктів підприємницької діяльності. Складено 27 протоколів про адміністративні порушення. Однак налякати підприємця адміністративним штрафом у кілька сотень чи навіть тисяч гривень (від 30 до 60 не оподаткованих мінімумів доходів громадян), який абсолютно непорівнянний із вартістю ліцензії у 160 тисяч доларів(!), не можна. А конфіскація гральних автоматів, після внесення змін до адміністративного законодавства, стала можливою тільки після повторного вчинення незаконної діяльності (стаття 164 Кодексу України про адміністративні порушення). Та якщо хтось вдруге й попадеться, то міру вини його має визначити суд. Чи зацікавлені місцеві суди у легалізації грального бізнесу, чи ні — невідомо. Однак на Кіровоградщині випадки конфіскації гральних автоматів трапляються вкрай рідко!

До речі

Ліцензійні умови передбачають наявність у гральному закладі вбиральні, роздягальні, касового апарата, біля автоматів повинна постійно знаходитися відповідальна особа, яка має не допускати до автоматів неповнолітніх. А у певних служб та відомств, в тому числі — і в правоохоронців, є повноваження щодо перевірки дотримання цих умов та інших вимог законодавства. Інша справа, чи завжди цими повноваженнями користуються.