Холодильний термінал європейського зразка здано в експлуатацію в Миколаївському морському торговельному порту. Технічні характеристики комплексу — свідчення масштабності проекту і його значимості як для області, так і для України. Створений з «нуля» і побудований у стислий термін, він зможе вмістити в себе до 12 тисяч тонн заморожених продуктів і зберігати їх при температурному режимі до -26 градусів. Під час будівництва комплексу враховувалися світові стандарти зберігання заморожених продуктів. Обладнали його технікою світових лідерів у виробництві промислового холодильного устаткування — німецьких компаній «Бітцер» і «Гунтнер». Введення в експлуатацію «мегахолодильника» дасть змогу збільшити вантажоперевалку через миколаївський порт харчових продуктів, призначених і українським споживачам, і для ринків сусідніх країн. У зв’язку із цим об’єкт відіграє важливу роль у побудові транспортно-логістичної інфраструктури України як транзитної держави й дедалі тісніше інтегрує країну в міжнародні транспортні коридори.

Саме цю ідею висловив на відкритті комплексу міністр транспорту і зв’язку України Йосип Вінський. Він підкреслив, що «розвиток українських портів, логістичної інфраструктури України має стати нашим пріоритетом, якщо ми прагнемо влитися у світову транспортну систему. А роль міністерства полягає в тім, щоб створювати сприятливі умови і підтримувати реалізацію успішних проектів. Таких, як миколаївський холодильний термінал». Подібні події, на переконання міністра, дають поштовх до руху України вперед. Незважаючи на складну фінансову ситуацію й світову кризу.

— У цьому разі, — зазначив міністр, — ми стали свідками славного прикладу, коли державне підприємство, приватний бізнес та іноземний інвестор змогли знайти спільну мову й у результаті кожний одержить свої дивіденди. Порт, на території якого відкрито комплекс, знайде нові можливості для розвитку, українське підприємство «Морепродукт» — додаткові прибутки, а отже, і відрахування в бюджет; інвестор знайде нові ринки збуту для своєї продукції. Саме такий підхід, за якого враховується комплекс інтересів, є пріоритетним для міністерства. Гадаю, Миколаївський порт має всі шанси стати портом номер один в Україні.

На урочистій церемонії відкриття термінала були присутні представники Норвегії, держави, яка вклала в українське будівництво свої інвестиції. Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні пан Олав Берстад зазначив, що дві країни плідно працюють у напрямках розвитку інформаційних і телекомунікаційних технологій, будівництва суден і торгівлі. Із введенням в експлуатацію холодильного комплексу з’явився новий напрямок — постачання замороженої риби. І він вбачається досить вигідним і перспективним.

Підтверджує слова дипломата й голова правління підприємства «Морепродукт» Ігор Качний: «За будь-яких катаклізмів в економіці завезення риби не припинятиметься, адже в Україні просто немає вилову дуже багатьох необхідних для збалансованого харчування людини видів риб. Тому я не очікую скорочень у поставках цього виду продукції. Уже зараз наші складські об’єми розписані на півтора року вперед. А якщо економічна ситуація сприятиме розвитку бізнесу, то ми готові навіть до додаткових інвестицій у будівництво нових холодильних терміналів». Ігор Качний вдячний Міністерству транспорту і зв’язку, начальнику Миколаївського морського порту Василю Капацині, народному депутату України Миколі Круглову за те, що вони розділили думку про першочергову важливість об’єкта й значимість його для України. Норвезький інвестор, генеральний директор АТ «Аустеволл Сі Фуд» Арне Мьогстер відзначив, що компанія має холодильні термінали по всьому світові, але миколаївський — найкращий з тих, що є сьогодні. Загальний обсяг інвестицій у комплекс становить 12 мільйонів доларів.

Переваги комплексу полягають, насамперед, у його високому технічному рівні. Так, один квадратний метр площі дає можливість витримати навантаження в десять тонн. Щоб забезпечити безперебійний температурний режим, передбачено дубльовану систему енергопостачання. Гарантується схоронність продукції навіть у разі стрибків напруги в міській мережі. Ще один плюс — термінал розташовано лише за 60 метрів від причалу. А це означає, що перевалка вантажів із суден відбувається швидко, без шкоди їхній якості й схоронності. До слова, весь причал спеціалізується на переробці винятково харчових або запакованих продуктів, щоб, відповідно до норм, продовольча група не сусідила з розвантаженням сипучих вантажів.

Відмітною рисою термінала є й те, що тут надається весь комплекс експедиторських і митно-брокерських послуг. Клієнтам не доведеться бігати по кабінетах різних інстанцій — митниці, брокерів, ветеринарної служби. Їхні пости розміщено безпосередньо на терміналі. Клієнт може взагалі не бути присутнім у порту. Компанія «Морепродукт» бере на себе агентування суден, експедицію вантажу, митне очищення, сертифікацію. Якщо ж клієнт хоче контролювати процес, для його зручності — офісні приміщення, конференц-зал, система відеоспостереження, яка дає змогу з будь-якої точки світу спостерігати за розвантаженням-навантаженням продукції.

Найбільше значення відкриття сучасного холодильного морського термінала має для «господарів» території, де він розташований — Миколаївського морського порту. «Наявність термінала дає значну ринкову перевагу миколаївському порту порівняно з іншими, — каже Василь Капацина, начальник Миколаївського морського торговельного порту. — Ми можемо запропонувати нашим клієнтам нові й кращі можливості з перевалки вантажів через наш порт. Крім того, ми диверсифікуємо джерела завантаження порту й можемо згладжувати можливі стрибки обсягів вантажопереробки, спричинені концентрацією на одному або декількох видах транзитної продукції».

Будь-які кризи минають, — впевнений Василь Миколайович. — Те, що сьогодні на тлі загальної несприятливої ситуації ми відкриваємо найсучасніший термінал, є яскравим доказом того, що скаржаться на кризу ті, хто не бажає й не хоче працювати. Я впевнений, що наше майбутнє залежить тільки від нашої праці й відповідальності. І тоді, як сказано в норвезькому прислів’ї: «Похмурий ранок може закінчитися світлим днем». Ну і додам, що такий світлий день у Миколаївському морському торговельному порту настає.

На знімку: урочиста церемонія відкриття холодильного термінала.

Фото автора.