Футбол. От і дочекалися. Подія, про яку голосно гомонів український навколофутбольний світ, ось-ось розпочнеться. Сьогодні в Києві на стадіоні імені Валерія Лобановського відбудеться, вважай, історична подія. Два українських елітних клуби — «Динамо» і «Шахтар» — зустрінуться в першому півфінальному матчі Кубку УЄФА.

Тренер київського «Динамо» Юрій Сьомін переконаний: його «Динамо» нічим не поступається московському ЦСКА і пітерському «Зеніту», які вигравали Кубок УЄФА.

— В якихось компонентах мої підопічні навіть перевершують їх. Звичайно, важливий і фактор удачі, але київське «Динамо», як, до речі, і «Шахтар», ні в чому тепер не програють згаданим російським грандам і за результатами, і за якістю гри. Тому обидва українських клуби мають усі підстави виграти цей турнір.

Є багато прихильників обох суперників. Зрозуміло, що вболівають і відомі фахівці. Зокрема, тренер харківського «Металіста» Мирон Маркевич.

— Підтримуватиму «Динамо». І радітиму, коли станеться так, що «Металіст» у 1/8 фіналу поступився майбутньому переможцеві турніру. Але головне, щоб Кубок УЄФА був в Україні. Хто матме більше спортивного щастя, хто більше хотітиме перемогти, той і вийде до фіналу. Мотивація, гадаю, надвисока: «Динамо» давно не вигравало єврокубків, а у «Шахтаря» з’явився перший шанс здобути високий приз. Обидва колективи у своїх складах мають чудових виконавців. У донеччан це, насамперед, Срна, певною мірою це стосується також Фернандіньо. Ці хлопці, як то кажуть, із нічого здатні зробити результат. У «Динамо» помітні Мілевський і Алієв. Вони поведуть решту за собою. Воротарі Богуш і П’ятов рівні за класом...

Якщо вже мова зайшла про Олександра Алієва, то йому треба бути надобережним і не заробити жовтої картки, бо вона позбавить його права взяти участь у донецькому матчі за тиждень. Нагадаємо, що через дискваліфікацію Алієв пропускав і перший матч 1/16 фіналу проти «Валенсії» — футболіст відбував покарання (два матчі) за видалення у виїзному двобої групового турніру Ліги чемпіонів проти лондонського «Арсенала».

Ходять, як то кажуть, по лезу бритви аж п’ятеро футболістів «Шахтаря». Це оборонці Кучер, Срна, півоборонці Фернандіньо, Гюбшман і нападник Адріано. Кожний із цих гравців стабільно виступає в стартовому складі «гірників», і можлива відсутність будь-кого з них у відповідальному поєдинку, напевно, не додасть настрою тренерові «Шахтаря» Мірчі Луческу.

Отже, до початку матчу залишилося всього нічого. На другий план відійдуть безліч проблем, зокрема пов’язаних із придбанням квитка на зустріч. Натомість на перший — виходить його величність футбол.

До речі, «Динамо» і «Шахтар» розсудить австрійський арбітр Конрад Плауц, міжнародний суддівський стаж котрого почався 1996 року. Цікаво, що головним арбітром він обслуговував чотири поєдинки Ліги чемпіонів за участю київського «Динамо». У сезоні 2000/2001 динамівці вдома програли нідерландському ПСВ (0:1), наступного року обіграли на виїзді бухарестський «Стяуа» у першому матчі третього кваліфікаційного раунду (4:2), двома роками пізніше здобули перемогу над лондонським «Арсеналом» (2:1), а в нинішньому сезоні на останніх секундах дозволили португальському «Порту» обіграти себе на стадіоні імені Валерія Лобановського (1:2).

Конраду Плауцу 45 років, він захоплюється театром, навіть є керівником аматорської театральної трупи. А ще Плауц — політик місцевого рівня у федеральній землі Тіроль в Австрії. В матчі «Динамо» і «Шахтаря» йому допомагатимуть Роланд Гайм і Армін Едер. Резервним рефері призначено Штефана Месснера.

На знімку: матчі одвічних суперників завжди були цікавими, гострими і напруженими.

Фото з архіву «Голосу України».