Чернігівська область
Було, жили й дешевше
Великдень, квітневі поминальні дні традиційно піднімають ціни на найбільш ходову продукцію.
Так, огірки продають у Чернігові по 22 гривні, редиску — по 12 гривень за кілограм. Свинину можна придбати за 50—60 гривень, сало — за 22—45 гривень, яйця — від 5,10 до 7 гривень. Водночас Ніжинський м’ясокомбінат на нещодавньому ярмарку демонстрував помірні ціни (ковбаса
«Слов’янська» — 38,90 гривні, сосиски «Молочні» — 33,5, балик «Посольський» — 62,10, фарш «Український» — 28,50). «Чернігіврибгосп» продає коропа за 17 гривень, товстолобика — по 10 гривень, щуку — по 18 гривень за кілограм.Порівняно з березнем у квітні не відбулося значного підвищення цін на інші продукти харчування. А ось якщо порівняти динаміку зростання вартості продовольчого кошика з відповідним періодом минулого року, то є відчутні зміни. Від початку року, за статистичними спостереженнями, фіксується зменшення обсягів продажу як продуктів рослинництва, так і продуктів тваринництва проти 2008 року на 8 відсотків. У порівнянні з відповідним періодом минулого року значно подорожчали сало (в 1,9 разу), свинина (в 1,5 разу), яловичина, телятина, птиця (на 42—36 відсотків). Серед молочних продуктів подорожчали масло вершкове (на 48 відсотків), молоко свіже (на 20 відсотків), сметана (на 6 відсотків). Подешевшав лише кисломолочний сир — на 2 відсотка. А також у 2,5—2,1 разу знизилася ціна на капусту свіжу, цибулю ріпчасту та моркву, у 1,7—1,5 разу — на буряки та олію.
Сергій ПАВЛЕНКО.
Дніпропетровська область
Дещо
«лібералізувалися»...Очікуваного здешевлення на ринках не відбулося. Якщо перед святом продавці свинини здебільшого починали торг з 55 грн. і нижче 50 планку не опускали, то нині можна купити гарний шматочок без кістки по 45—48 грн. за кіло, яловичину перед святом можна було взяти за 45—48 грн., тепер за 40—45. Сало завмерло — від 15 до 35 (копчене — 35—40 грн.).
За стабільними цінами продаються й домашні кури — 35—40 грн., качки — 50—55 грн., кролі — 60—70 грн. Бройлери перед святом подорожчали більш як на дві гривні — до 18,50—18,90 грн., так тримаються й досі. Домашні яйця на крашанки брала по 10, а фабричні й тоді, й тепер продають по 5,30—5,50 грн. за десяток.
Свіжу рибу пропонують за
«старими» цінами: піленгас — від 12 до 15 грн. за кг, за бичками по 4,50 грн., 6 та 6,50 треба постояти в черзі, а по 9 грн. можна взяти без черги, короп — від 15 до 17,50 грн., лящ — по 10 і по 13 грн., карасі — по 8, судак — є по 20 і по 25, і по 35, щука — від 35 до 45 грн., а тюлька — по 5...В овочевих рядах ціни змінися хіба що на молоді овочі. Якщо за першу молоду капусту правили більш як 20 грн. за кг, то минулої неділі купила вже по 15 (минулорічну білокачанну продають по 1,50—2,50 грн.). Редиска перед святом трималася по 8,50—9 грн., так її й зараз продають, але можна й по шість знайти. Помідори та огірки до Великодня найдешевші були по 18 грн., але хотілося на святковий стіл кращого — то викладала 20—21 грн. за кілограм. Після посту дещо подешевшали печериці: якщо ще три тижні тому їхня ціна сягала 22 грн., то тепер — 17—20, гливи, які були й по 17, зараз можна купити й за 15. Картопля не змінилася в ціні — по 3—3,50 грн. (дрібна — 2,50 та 2,80), цибуля — по 2,50—3,00, буряки — від 1,5 до 3,00 грн. залежно від якості. На квашені овочі ціна також не міняється: капуста — по 10, бочкові огірки — 15—20, помідори — 12 грн.
А на десерт найбільш доступне яблучко: від 3,50 до 9 грн. за кіло (
«заморські», без жодної плямочки, як намальовані, — ті до 20 грн.). Цитрусові дорожчі, але рівняються в ціні до добірних яблук (не «заморських»): грейпфрути — 8,50, апельсини — 8, 9 та 10, мандарини — 8, 10 та 13 грн.Тетяна Колядинська.
Тернопільська область
Замість зниження —знову розгін
Перед великодніми святами, як це традиційно відбувається на Тернопільщині, ціни різко зросли.
Мешканці області сподівалися, що після свят, знову ж таки за традицією, вони дещо впадуть. Однак цього не сталося. Навпаки, деякі продукти ще подорожчали. Скажімо, кілограм масла коштує майже на 1,5 гривні більше. Зросла ціна на цукор — до 4,5 гривні за кілограм. Причому цей продукт в одному з найбільших цукрових регіонів України привозний, бо свій цукор місцеві заводи ще торік продали за низькими цінами, щоб розплатитися за кредити. Те саме й з молочною продукцією: сировину для неї молокопереробні підприємства закуповують у Рівненській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій і навіть Житомирській областях, бо власна сировинна база постійно скорочується. Що казати, коли поголів’я корів зменшилося до післявоєнного рівня. На 40—50 копійок подорожчала олія. Пояснюють це тим, що виробники підвищили відпускні ціни. Дещо впала вартість парникової продукції. Кілограм огірків на ринках продають по 14—15 грн., помідорів — по 18—20. У супермаркетах ціни на овочі ще вищі. Фахівці, між тим, прогнозують подорожчання найближчим часом круп і хлібобулочних виробів. Пекарі давно на цьому наполягають. А ще мешканцям обласного центру доведеться платити більше за проїзд у тролейбусах: гривню замість 85 коп. Зараз нові тарифи проходять процедуру узгодження, проте майже ніхто не сумнівається, що їх затвердять.
Любов ЛЕВИЦЬКА.