На цьому наголосив у рамках робочої поїздки до Криму Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час прес-конференції в Сімферополі. Саме з ініціативи глави українського парламенту в палаці «Україна» відбувся концерт для ветеранів, який транслюватимуть телеканали 9 Травня. Ця акція разом з багатьма наступними — лише перший крок, щоб події і святкування річниці вікопомного визволення України від німецько-фашистських загарбників набули всенародного розмаху. У палаці «Україна» був не просто концерт на честь ветеранів, а зустріч сивих героїв, які плакали, згадуючи той час.

Ми повинні більше піклуватися про ветеранів, як, до речі, і чорнобильців, — зауважив В. Литвин. Також ми хочемо, щоб припинилася активна агітація за інше бачення подій Великої Вітчизняної війни. Адже усвідомлюємо, що саме єднання народів СРСР дало можливість зупинити коричневу чуму. Оцінка величі всенародного подвигу і згуртованість має значення не менше, ніж консолідація на подолання кризи, відзначив

В. Литвин. А корисний діалог з Росією повинен бути основою нашої політики. Маємо вийти на оптимальні рішення. Треба відійти від загальних розмов про дружбу до вирішення конкретних справ. Там, де наші позиції збігаються, треба отримати корисний результат. Зараз активізувалася робота нашої міждержавної комісії, бо досі в нас співпраця носила формальний характер.

У країні, яка пережила навалу фашизму, антифашизм у кожного з нас має бути в крові, на генетичному рівні, — наголосив Голова Верховної Ради. Але історія стала заручницею політики, йдуть спроби її міфологізувати, перелицювати і від окремих політиків та громадських організацій, які сподіваються в такий спосіб легалізуватися. Та ми повинні мати об’єктивну історію і велику повагу до ветеранів, наголосив В. Литвин. Треба закликати вчених проаналізувати історію. Про неї повинні говорити ті, хто має на це право, зокрема, професіонали-науковці. Адже коріння всіх проблем лежить не тільки в економіці, а й у падінні моралі та внаслідок діяльності надто політизованих владних структур.

В. Литвин відповів журналістам, що, певно, Параду Перемоги в Києві за такої економічної ситуації не буде, бо Міноборони і так скаржиться на значний брак фінансування. В. Литвин зазначив, зокрема, що відносно військових навчань за участю міжнародних формувань у Верховній Раді очікуються великі дискусії.

На запитання журналістів щодо намагань понизити статус Кримської Автономії В. Литвин зауважив, що вважає всі ці заяви політичними провокаціями, хоча його дивує часом безпорадність місцевих керівників, зокрема у забезпеченні півострова водою. Лідер українського депутатського корпусу відзначив: усе, що відбувається в Криму, вивчає щонайуважніше, тож знає ситуацію з безробіттям (яка з початку року збільшила число «стихійних» торгівців на ринках півострова на 100 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року) і заборгованістю в зарплаті та пенсіях. Вражає і борг кримських теплоенергетичних компаній, який за минулий опалювальний сезон склав понад 150 млн. грн.

В. Литвин наголосив, що масштабні земельні зловживання в Криму потрібно нарешті припинити раз і назавжди, почавши з інвентаризації землі, і все незаконно відібране повернути згідно з законом, адже це головний скарб держави, більший, ніж газ.

В. Литвин запевнив журналістів, що не буде підвищення пенсійного віку, бо у Верховній Раді це питання не набере необхідної кількості голосів. Відзначив, що потрібно підняти витратну частину бюджету. Зокрема, перевести кошти на охорону здоров’я за рахунок надходжень з акцизів.

А на запитання представників ЗМІ, чи йтиме в президенти, відповів: «Мені потрібна не влада, а добро для людей, для чого ми всі повинні згуртуватися й невтомно трудитися».

Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).