Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко висловила вдячність своєму російському колезі Володимиру Путіну за те, що Росія погоджується із січня 2009 року на скорочення запланованих поставок газу в Україну. Про це вона заявила вчора на засіданні комітету з питань економічного співробітництва в рамках україно-російської міждержавної комісії.

Крім того, вона відзначила позитивну динаміку в питаннях, що стосуються ядерного палива. Юлія Тимошенко наголосила, що підписано договори на 2009 рік, і нинішня ситуація свідчить про те, що часи, «коли відчувалася якась конфронтація», минають. Вона зазначила, що на сьогодні між урядами України і Росії ведеться конструктивна робота.

Прем’єр України відзначила важливість нинішніх переговорів і одним з першочергових питань назвала розгляд договору про спеціальний режим коопераційних поставок.

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін також відзначив важливість коопераційного співробітництва у багатьох сферах економічної діяльності.

«Якщо ми не об’єднуватимемо зусилля, нам дуже складно буде на зовнішньому ринку», — сказав Путін, відкриваючи зустріч. «У нас глибока кооперація, і якщо ми її не збережемо, то у нас ситуація для наших учасників економічної діяльності в умовах конкуренції, що загострюється, буде тільки ускладнюватися», — сказав прем’єр, пояснивши, що на порядку денному нинішньої зустрічі стоять не тільки питання енергетики.

«В останньому кварталі минулого року і на початку цього торговельний оборот, незважаючи на складності у світовій економіці, у нас зріс за попередній час, і зріс значно. Ми підійшли до планки 40 мільярдів доларів», — сказав Путін. Він вважає цю цифру хорошим показником. «Це все наші позитивні напрацювання, і наше завдання полягає в тому, щоб усі ці позитивні тенденції підтримати», — заявив він. У зв’язку з цим він вважає, що діяльність комітету, який очолюють прем’єри двох країн, повинна відіграти позитивну роль.

Зі свого боку, Прем’єр-міністр України звернула увагу на регулярність засідань комітету. «Головне, що це робота дуже системна. Ми торік у квітні проводили наш економічний комітет, і зараз пройшов рік, і ми можемо підбити підсумки», — сказала вона.

«11 пунктів пріоритетів, які ми з вами закріпили в наших домовленостях, сьогодні моніторяться і крок за кроком у життя втілюються», — наголосила Тимошенко. Підписані за підсумками зустрічі документи безсумнівно позитивно вплинуть на подальше підвищення товарообігу і зміцнення кооперації. Зокрема, це стосується домовленості про спеціальний режим коопераційних поставок, що посилить взаєморозуміння в машинобудуванні, авіації, космічній галузі.

Фото Олександра ПРОКОПЕНКА (POOL/УНІАН).