Зустрічати на природі першотравневі свята вже стало традицією багатьох українських родин. Проте цьогоріч такий пікнік може спричинити трагедію — вже зараз у багатьох регіонах країни через надзвичайно суху та теплу погоду, а також необережне поводження з вогнем палають пожежі. Тому напередодні свят Міністерство з питань надзвичайних ситуацій звертається до громадян не забувати дотримуватися вимог пожежної безпеки!

Зокрема, рятувальники просять пам’ятати, що «джерелом пожежі в лісі є необережно кинутий сірник або недопалок». Особливо відповідально МНС просить ставитися до багать: «Виберіть місце для вогнища й обладнайте його. Ніколи не залишайте вогнище без догляду! Незагашене багаття може бути причиною лісової пожежі. Також небезпечною може бути просякнута мастилом, бензином, гасом чи іншою пально-мастильною речовиною ганчірка. Пожежу може спричинити навіть заправка паливного бака машини при працюючому двигуні. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це досить часто призводить до самозагоряння лісових масивів».

Підставою до таких закликів стали численні лісові пожежі, повідомлення про які останнім часом надходять щодня з різних куточків України. Ось, зокрема, деякі з них.

Чернігівщина: пожежі гасили літаками

Протягом трьох останніх днів у Чернігівській області через необережне поводження з вогнем виникло 16 пожеж у лісах на території кількох районів. Здебільшого вигорав настил. Чернігівські пожежники 27 квітня взяли участь у ліквідації великої пожежі поблизу прикордонного села Блешня Семенівського району, біля якого майже на 200 гектарах на території Російської Федерації вирував вогонь. Він перекинувся і на українську територію: пошкоджено близько 50 гектарів піввікових насаджень сосни. У приборканні вогню були задіяні літак Ан-2, 13 пожежних авто, майже 80 працівників лісу та рятувальників МНС, повідомляє наш чернігівський власкор Сергій ПАВЛЕНКО.

Вінниччина: згоріло 7,7 гектара ялинок

28 квітня біля села Павлівка Калинівського району Вінниччини, на території ДП «Калинівський райагроліс», виникла пожежа підстилки хвойного лісу та плантації дворічних ялинок на загальній площі 7,7 гектара. Того ж дня підрозділом Державної пожежної охорони МНС, працівниками та технікою лісгоспу пожежу було ліквідовано.

Буковина: рятували молодий хвойний ліс

27 квітня біля селища Берегомет Вижницького району Буковини, на території місцевого лісопромислового господарства, було виявлено осередки пожежі в молодому хвойному лісі, які погасили працівники МНС та лісівники.

Житомирщина: спалахнули чагарники

27 квітня біля села Копищани Олевського району Житомирщини, на території місцевого лісгоспу, було виявлено осередки пожежі трави та чагарників на площі близько 20 гектарів. А біля села Поясківка Білокоровицького району того ж дня на території місцевого лісгоспу була виявлена низова пожежа соснової підстилки, чагарнику та самосію змішаного лісу на площі близько 25 гектарів. О 22.00 працівниками та технікою лісгоспів пожежі локалізовано. Жертв і постраждалих немає, повідомляє прес-служба МНС.

Сподіваємося, що ця інформація змусить замислитися перед тим, як поїхати з лісу, залишивши непогашене вогнище, або викинути недопалок з автомобіля на трасі. Ваша обережність може врятувати гектари лісу, а можливо, й чиєсь життя.

Фото з архіву «Голосу України».