«У різних країнах, і Україна не виняток, неодноразово було засвідчено, що такий вид суб’єктів, як «блок політичних партій», — це обман виборців». Таку думку висловив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в інтерв’ю інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна».

На його переконання, «у разі зникнення із законодавства слово-сполучення «виборчі блоки» можливість такого обману значно звузиться.

При цьому він пояснив свою точку зору: «якщо обирається парламент, то обирається велика кількість народних депутатів», а за умови голосування за іменний блок громадяни «можуть голосувати тільки за ім’я того політика, який назвав блок своїм іменем, і голосують, як на президентських виборах, — за одну кандидатуру». Проте, зауважив О. Лавринович, «такі блоки живуть дуже недовго, їхня доля завжди була однакова. Їх життя може продовжити тільки пропорційна виборча система із збереженням закритих списків у єдиному загальнодержавному окрузі, коли такий блок де-факто перетворюється на чітко структуровану організацію на чолі з беззаперечним лідером».

«Можете пригадати, які блоки існували у Верховній Раді України від 1991 року, і переконаєтеся, що це —одноразовий інструмент для потрапляння в парламент з відсутністю відповідальності за свої дії», — наголосив Перший віце-голова українського парламенту і водночас зазначив: «Якщо обирається політична партія, її представники поіменно несуть відповідальність перед своїми виборцями до наступних виборів. Це єдиний інструмент політичної відповідальності і політичної оцінки».

«Якщо партія, котра обирається до парламенту, отримала свої 30—40 відсотків, якщо вона виконує ті програмні кроки, які планувала і пропонувала людям, і громадяни бачать, що це так, — тоді ця партія, вже після своїх 30 відсотків, отримує 38—52 відсотки. А якщо навпаки, то замість цього може бути 15—17», — зазначив О. Лавринович і констатував: «Оцінка виставляється на виборах».

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.