Слідчі «демонструють упередженість і тенденційність»

Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин отруєння Віктора Ющенка Володимир Сівкович відповідно до статті 69 Кримінально-процесуального кодексу України звернувся зі скаргою до Генерального прокурора Олександра Медведька, повідомила прес-служба ТСК.

На думку народного депутата, слідчі спеціальної групи ГПУ з розслідування отруєння В. Ющенка під керівництвом Галини Климович «демонструють упередженість і тенденційність під час розслідування однієї з найактуальніших кримінальних справ країни». Доказом цього, вважає В. Сівкович, є форма роботи слідчої групи та характер запитань, які слідчі ставлять свідкам у справі. Керівника тимчасової комісії ВР особисто допитували як свідка у головному слідчому управлінні Генпрокуратури 17 квітня 2009 року протягом майже чотирьох годин. Утім, як заявив Володимир Сівкович після допиту, жодного запитання щодо конкретних обставин і фактів, які могли б стосуватися імовірного отруєння В. Ющенка, він так і не почув.

«За весь час мого допиту слідчим не було задано жодного запитання про обставини, які підлягають встановленню у цій справі, в тому числі про факти, що характеризують особу обвинувачуваного або підозрюваного, та його взаємовідносини з ними, як це передбачає КПК», — йдеться в офіційній скарзі до Генпрокурора керівника слідчої комісії ВР.

Натомість слідчий Генпрокуратури, за словами В. Сівковича, активно цікавився тим, чи могли організувати отруєння Віктора Ющенка деякі колишні президенти, деякі колишні прем’єр-міністри, деякі колишні голови президентської адміністрації та деякі найбагатші українські бізнесмени. Інші запитання стосувалися особистісних характеристик згаданих громадян.

У зв’язку з викладеними фактами голова слідчої комісії Верховної Ради Володимир Сівкович просить Генерального прокурора Олександра Медведька вжити заходів дисциплінарного характеру щодо слідчих, які порушують закони України та недбало ставляться до виконання своїх службових обов’язків.

Після того, як скаргу було надіслано на ім’я Генпрокурора, депутат-регіонал Володимир Сівкович отримав чергову повістку на допит до слідчого ГПУ на ранок 28 квітня. Проте прес-служба ТСК заявила, що голова комісії до отримання відповіді на свою офіційну скаргу від Генпрокурора Олександра Медведька на допити в ГПУ з’являтися не буде.

Небезпека чатує поруч

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва висловила стурбованість з приводу особливо небезпечної ситуації, що склалася на територіях США та Мексики, пов’язаної зі стрімким поширенням високопатогенного вірусу грипу та відсутністю дієвих заходів з боку української влади щодо недопущення поширення вірусу в нашій державі.

«В Україні досі не вжито нагальних заходів з попередження ввезення, поширення інфекції та нагляду за ситуацією, що становить міжнародну небезпеку та загрозу здоров’ю людей», — вважає голова комітету. Тетяна Бахтеєва наголосила, що уряд країни повинен вжити термінових заходів з контролю та протидії ситуації, що розглядається міжнародною спільнотою як подія надзвичайного характеру, недопущення її виникнення в Україні та вжити термінових заходів щодо забезпечення національної безпеки держави.

За неповернення депозитів — штраф

У Комітеті з питань фінансів та банківської діяльності перебуває на розгляді проект закону, внесений народним депутатом від БЮТ Андрієм Павловським, який пропонує законодавчо закріпити встановлення адміністративної відповідальності з накладанням штрафу в розмірі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для керівників банків за порушення умов договору банківського вкладу.

Автор пропонує внести зміни до статті 166-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких порушення умов договору банківського вкладу та здійснення ризикових операцій, які призводять до невидачі депозиту на вимогу вкладника, тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

«Численні банківські та кредитно-фінансові установи запровадили мораторій на вилучення депозитів, причому не тільки достроково, а й коли термін депозиту закінчився, нав’язуючи у такий спосіб клієнтові продовження депозиту, — зазначає А. Павловський — Це стало можливим з тієї причини, що керівники банківських та кредитно-фінансових установ відчувають безкарність, масово порушують законодавство України та умови договорів з клієнтами».

Вл. інф.