Ми вправі очікувати на найменшу від початку року інфляцію у місячному вимірі як наслідок тривалого падіння сукупного попиту, зниження світових цін на продовольство, гуртових — на внутрішньому ринку, а також відносної стабільності на валютному ринку.

Бензин (високооктановий) — середня вартість літра А-95 становитиме 5,8 гривні, дизпального — 5,7 гривні.

Я вважаю, що цінового дна вже досягнуто, проте до різкого подорожчання пального справа не дійде, на що вказують такі чинники, як помірне зростання гуртових цін у квітні, відносна стабілізація світових цін на нафту, краща, ніж торік, ситуація з виконанням сільгоспзамовлень вітчизняними НПЗ тощо.

Борошно — подорожчання на 4—5 відсотків.

Як на мене, борошно збереже тенденцію до цінової стабілізації у роздрібній торгівлі, попри ледь помітне зростання його вартості напередодні великодніх свят. Цьому сприятиме, як і в квітні, пропозиція невеликих борошномельних підприємств, які закуповували зерно переважно на давальницьких умовах або з Аграрного фонду і Держрезерву.

Хліб — подорожчання на 4—5 відсотків.

Цілком достатня пропозиція зерна на внутрішньому ринку, навіть за експортних відвантажень у 2,5 і більше мільйона тонн на місяць, дають підстави для збереження стабілізації цін на хліб до нового врожаю зернових. Але певної цінової корекції, поза сумнівом, не уникнути з огляду на потребу хлібопекарських підприємств відшкодовувати видатки на дорогі сировину, енергоносії та кредити.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини в середньому на 20 відсотків, яловичини — на 15, ковбаси — на 8—10 відсотків, курятини — подешевшання на 5—7 відсотків.

Результат обумовлює динаміка товарної пропозиції у першому кварталі й платоспроможного попиту населення. Так, виробництво свинини в березні не досягло й 70 відсотків від минулорічного випуску. Але з огляду на загрозу свинячого грипу матимемо й того менше.

Молоко і молокопродукти — зростання цін на 1—5 відсотків. ЯйцЯ —подешевшання на 1—5 відсотків.

Я виходжу з того, що весна стимулюватиме попит на молоко, який різко знизився у першому кварталі. Однак на бодай помітне його відновлення у роздрібній торгівлі очікувати не варто.

Овочі — подешевшання на 10 відсотків, фрукти — подорожчання на 5—8 відсотків.

Весна розширить пропозицію свіжих овочів. Як на мене, цим скористаються місцеві органи влади для організації ярмаркової торгівлі. Сезонна активізація торгівлі сільськогосподарською продукцією сприятиме поступовому зниженню цін і в наступні місяці.

Цукор — подорожчання кілограма піску в середньому на 10—20 копійок.

Я виходжу з того, що не всі виробники цукру дотримаються обіцянки не підвищувати ціни на свою продукцію, а торговельні мережі — й поготів. Цукрові заводи відчувають брак обігових коштів під час нинішньої посівної після, вважай, двох невдалих сезонів, коли виробництво не встигало за споживанням цукру.

Алкогольні напої: подорожчання коньяку — на 5 відсотків за пляшку, подорожчання горілки — на 5 відсотків.

Міцні напої дедалі помітніше дорожчатимуть на очікуванні нових акцизних зборів. Улітку може подорожчати й пиво, оскільки виробники горілки сподіваються, що зміни до держбюджету, які планують затвердити наприкінці травня, передбачатимуть підвищення акцизних ставок на пиво більш як удвічі.

Ліки — подорожчання на 15 відсотків.

Різке звуження асортименту медпрепаратів, ціни на які регулюються державою, стимулюватиме не тільки зростання цін на ліки, а й періодичні спалахи захворюваності серед населення. Але, як на мене, ми стоїмо на порозі нових правил торгівлі. Адже серед низки скасованих Президентом країни «призупинень» урядових актів і той, що стосується створення Держслужби ліків. Але дешевих ліків годі чекати.

Транспортні послуги — подорожчання на 10 відсотків.

Результат забезпечать комунальний і авіаційний транспорт.

Житлово-комунальні послуги — подорожчання на 10 відсотків.

Я виходжу з того, що центральні органи влади вимагатимуть від регіональних розважливішого підняття тарифів, щоб запобігти розповсюдженню вторинної інфляції від подорожчання тепла і світла. Але що тарифи підніматимуть, то — поза сумнівом.

Туристичні послуги — подорожчання на 15—20 відсотків.

За кордон уже їздять не так охоче, як раніше. Відпочинок на курортах Криму на травневі свята обійдеться на 15—20 відсотків дорожче в гривневому еквіваленті, ніж, скажімо, рік тому. Одне слово, дача у травні стане курортом для докризових туристів.

Офіційний курс — 7,8 гривні за $.

На мою думку, умовна стабільність на валютному ринку на цей період утримається завдяки одержанню другого траншу кредиту МВФ.