Морози «підкосили» посіви

На Кіровоградщині квітневі заморозки — на поверхні ґрунту місцями було мінус 10 градусів — негативно вплинули на посіви ріпаку.

За словами голови Кіровоградської облдержадміністрації Василя Моцного, втрачено близько 20 тисяч гектарів цієї культури, ще 54 тисячі є проблемними.

Фахівці стверджують: певною мірою врятувати ріпак міг би дощ, однак шансів, що небо змилостивиться над землеробами — небагато.

Та й слова синоптиків, що морози вже відступили, не справджуються. Ранками місцями на термометрі 2-3 градуси нижче нуля.

Петро МЕЛЬНИК.

Мільйони ціною людських життів

Останні два-три роки в торговельній мережі, у тім числі й у приватників, продається препарат від колорадського жука, яким не потрібно обприскувати картоплю під час вегетативного періоду два, три, а то і чотири рази. Досить цим препаратом обробити посадковий матеріал, почекати певний час і саджай. Колорадський жук не їсть ні бадилля, ні картоплю. Успіх? А як вирощена за такою технологією картопля впливає на здоров’я людини? Колорадський жук, стійкий до багатьох сильних ядохімікатів, не їсть ні це бадилля, ні цю картоплю. А людина їсть, можливо, до певного часу, доки отрута не накопичиться в її організмі. Невже сьогоднішньому бізнесу дозволено заробляти мільйони навіть ціною людських життів?! А, може, це прогрес, запитує Костянтин Кущ з Маліївки Березнегуватського району Миколаївської області.

Альтернатива «хімії» є, стверджує завідувач відділення картоплярства Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва, яке базується в селі Стрільче Городенківського району, Іван Мороз: «Чи варто користуватися для обробки бульб перед садінням рекламованим препаратом, щоб захистити рослини від колорадського жука та хвороб —питання дискусійне. У підпорядкованому інституту господарстві (а тут вирощують картоплю двадцяти сортів на шести гектарах) передпосадкову обробку не застосовують.

Адже протруйник накопичується в бульбах, і хоч вважається, що пестицид остаточно розпадається восени, в період повного дозрівання картоплі, я би не вважав його використання оправданим. Інші препарати контактної та системної дії, якими обприскують наземні рослини, розкладаються до двох тижнів, тому є безпечнішими. Крім того, за кордоном скорочують програми використання хімічних засобів захисту рослин і переходять на біопестициди. Дослідження біотехнологічних підходів до вирощування товарної та насіннєвої екологічно чистої картоплі Інститутів молекулярної біології і генетики НАН України та Інституту картоплярства УААН також свідчать: рекламований препарат — не панацея. Біотехнологічні методи захисту врожаїв стають поміркованою альтернативою інтенсивному способу господарювання на землі».