Протягом двох місяців звір наводив жах на людей у селі Лемешівка на Вінниччині

У селі Лемешівка Калинівського району у господарів пропало більш як двадцять собак. Усіх їх загриз невідомий звір. Однаковим способом: перегризав горло, відривав голови, знімав скальп, відкушував вуха, а в одному випадку навіть вирвав нутрощі. «Ми самі рахуємо жертви, — каже один з жителів села. — Бо ніхто не з’ясував, що насправді сталося. Так само не знаємо, чи ця напасть десь притаїлася, щоб знов вернутися в село, чи, може, пішла кудись далі...» У сільраді підтвердили факт загадкового знищення домашніх собак.

Тварюку бачив мисливець

Володимир Война, колишній бригадир мисливців Лемешівки, один з небагатьох, хто на власні очі бачив звіра, який загриз його домашнього сторожа.

— Приблизно о десятій вечора, — каже Володимир Іванович, — я почув, як раптом дуже голосно заскавулів наш Бім. І так само раптово затих. Я вийшов на вулицю з ліхтариком. У мене він такий, як у шахтарів, добре світить. Бачу, у темряві щось посунуло через дорогу в поле. Собаки в буді не було, тільки ланцюг відірваний. Сліди крові на подвір’ї.

Чоловік кинувся слідом. Каже, метрів за п’ятдесят побачив звіра, схожого на вовка. «Він став, і я став, — продовжує Володимир Война. — Дивимося одне на одного. Очі в нього синім світяться. Думаю, куди ж я лізу. В руках тільки ліхтарик. Зараз накинеться на мене, і зробить те саме, що з Бімом...»

На ранок чоловік знайшов залишки мертвого собаки далеко в полі від дому. «З голови скальп знято, як то ножем обрізано, — каже співрозмовник. — Вуха у нашого спанієля були великі, від них нічого не залишилося, обгриз. Я чув, що собаче м’ясо тільки вовк їсть. Біля пса лежав ошийник із металевою защіпкою, яка кріпиться до ланцюга. Це ж яку силу треба мати, щоб вирвати її з ланцюга!..» Дружина Войни — Надія після того боялася увечері виходити в хлів корову доїти. Каже, вмикала на подвір’ї світло, просила чоловіка, щоб чергував, поки видоїть корову. «Дітей попередили, — каже пані Надія, — щоб увечері не приїжджали. Вони живуть окремо від нас. Знаєте, як страшно!» Без собаки на обійсті ніяк. Син привіз батькам маленького цуцика. Спочатку його на ніч у хліві зачиняли.

У Лемешівці припускають, що собак загриз мутант — вовка і собаки. Крім колишнього мисливця Володимира Войни, його ще бачила вчителька-пенсіонерка Тамара Шевчук. Він пробігав через її подвір’я. «Здоровий, як вівчарка, — каже жінка. — А наступного дня знайшла свого Кузю мертвим».

Звідки прийшов, куди пішов —не відомо

Першою жертвою мутанта став невеликий песик на кличку Пушок пенсіонерки Віри Задорожної. «Так роздер собаку, що навіть нутрощі порозкидав, — каже бабуся. — Я ледве не знепритомніла, як побачила, що з мого Пушка лишилося. Голову відгриз, печінку й серце вирвав і вони лишилися лежати коло мертвого тіла». Старенька живе сама, як і її сусідка, згадана Тамара Шевчук. «Я зі своїм песиком розмовляла, як з людиною, — продовжує Віра Задорожна. — Він навіть танцювати умів. Як саме, це міг побачити кожен, хто бував на нашому базарі. По п’ятницях у нас збирається базар. Одного разу дядько продавав сало. Вділив шматочок для Пушка. Я й кажу до собачки: «Танцюй!». Продавцю це сподобалося. Надалі по п’ятницях Пушок з самого ранку біг на базар. Танцював для продавця свинини, доки не отримував свою пайку. Якщо вертався швидко, то я вже знала: той продавець не приїхав торгувати».

Втрата домашніх улюбленців найбільше травмувала дітей. В Аліни Осики не стало аж двох собак. «Я питаю тата, де наші Рембо й Рекс, так ми кликали своїх песиків, а він мовчить, — каже Аліна. — А тоді вже пояснив, що їх загриз якийсь звір». Бабця Галя знайшла Рембо на сусідському городі, аж біля берега річки. Мертве тіло другого пса виявили під кролятником у сусідів. Так само з відкушеною головою.

Коли у Віктора Бриліцького, він колишній голова сільради, загризли пса, він спершу нарікав на сусідського собаку. Той здоровий, сильний. «Я думав, його відв’язали на ніч, а він забіг до нас, та й наробив біди, — каже Віктор Романович. — Але сусід клявся, що він не відпускав свого собаку». Згодом усі сумніви відпали. З’ясувалося, що того великого пса так само загризли, як і малого.

— Наскільки я знаю, постраждали тільки два великі пси, — каже колишній бригадир мисливців Володимир Война. — Один у Лабзина, другий — у Галини Мазур. Решта були маленькі собаки. Ми нарахували 21 тварину, яким відгризли голови. А люди кажуть, що їх уже 25 чи навіть 27. Конкретно ніхто нічого не повідомляє. Тільки те, що від людей почують, передають одне одному.

Останнім часом у Лемешівці не повторюється той жах, який наводив на селян невідомий звір. Мисливці, котрим доручили прочесати ліс біля села, відстрелили декілька бродячих псів. Звір, схожий на вовка чи вівчарку, їм не попадався. У селі поширили ще одну новину: мутанта, нібито, підстрелили в іншому селі. Одні кажуть, це сталося біля села Глинське, інші називають Комунарівку чи Корделівку цього самого Калинівського району. Навіть вагу звіра називають. Хтось чув, що він важив 150 кілограмів. Тим часом у районному відділенні ветеринарної медицини не вбачають у цьому нічого особливого. Більше того, порадили нічого не писати і не смішити людей. На запитання, чи повідомляли в область про те, що сталося в селі, відповіли з великим здивуванням: «Про що звітувати? Що один пес покусав іншого!».

Вінницька область.

На знімках: таких спорожнілих собачих будок, як на подвір’ї Віктора Бриліцького, у Лемешівці більш як двадцять; першою постраждала собака у дворі бабусі Віри Задорожної, нині у жінки другий песик.

Коментар

Олександр МАРЧУК, начальник управління ветеринарної медицини Калинівського району:

— Наші фахівці виїжджали в Лемешівку, нічого особливого там немає. Один великий собака покусав меншого, то з цього треба трагедію робити? Таке завжди траплялося. Ну, з’явився в селі безприв’язний собака, звідки прийшов не відомо, куди пішов — теж не відомо. Людей же не покусав!..

Фото автора.