Поновлення співпраці України із МВФ знову під загрозою. Міжнародний валютний фонд невдоволений відходом українського уряду від ліберальної економічної політики та недотриманням ним законності. Це може призвести не лише до затримки виділення чергових траншів кредиту stand-by, а й до згортання співпраці МВФ з Україною,йдеться в редакційному матеріалі німецького інтернет-видання Russland-Aktuell.

Міжнародний валютний фонд настільки стурбований економічною політикою Кабміну України, що ставить під сумнів подальшу роботу Фонду в Україні. Це прозвучало під час весняної спільної сесії МВФ та Світового банку в Вашингтоні. Де-факто український уряд розпрощався з ліберальними економічними реформами. Також МВФ занепокоєний розвитком кризових явищ в українській економіці, про що повідомили в секретаріаті директора Європейського департаменту МВФ.

Одним з прикладів відходу від ліберального економічного курсу є ситуація навколо найбільшого українського енергогенеруючого підприємства «Дніпроенерго», оскільки державний контроль над «Дніпроенерго» фактично втрачено, хоча Верховний Суд України визнав незаконною додаткову емісію акцій ВАТ «Дніпроенерго», що була проведена на користь компанії «ДПЕК».

Нагадаємо, що Національна акціонерна компанія «Енергетична компанія України» на зборах акціонерів «Дніпроенерго», які відбулися 24 березня, проголосувала як власник пакета 50%+1 акція (в той час, як НАК «ЕКУ» належить 76,04% — згідно з рішенням Верховного Суду України) разом з Донбаською паливно-енергетичною компанією, погодила всі питання порядку денного, включаючи розподіл місць в керівних органах. Таким чином, виконавча влада перекреслила всі раніше зроблені кроки задля недопущення протиправної приватизації «Дніпроенерго». І експерти припускають, що причини такої поведінки держави суто політичні.

Отже, по суті, з благословення Кабміну з’явився енергетичний монополіст, пише німецьке видання.

Крім того, конфлікт навколо «Дніпроенерго» є сигналом для інших інвесторів про те, що в Україні немає гарантій дотримання законності, а права інвесторів можуть бути порушені в будь-який час, заявили представники МВФ у Вашингтоні.

Українські економісти переконують, що Юлія Тимошенко ніколи не була прихильницею ліберальної економічної політики. «Зараз вона вирішила за рахунок держави скласти протекцію окремим бізнес-структурам, що демонструють бажання підтримати нову коаліцію в українському парламенті», коментує виданню Маркіян Дрозд із Західноукраїнської спілки промисловців і підприємців.

Думка експерта

Керівник економічних програм Центру системного аналізу та прогнозування В’ячеслав Бутко:

Уряд і не тільки уряд, а будь-який орган державної влади повинен дотримуватися чинного законодавства. В тому числі виконувати рішення судів, не допускати порушень інтересів одних інвесторів, при цьому роблячи преференції іншим інвесторам. Тобто не допускати ситуації, коли один інвестор отримує користь за рахунок порушень інтересів іншого інвестора. В конфлікті навколо «Дніпроенерго» Юлія Тимошенко і міністр палива та енергетики Юрій Продан спочатку декларували бажання повернути через суд у власність держави 76-відсотковий пакет акцій, але раптом замість того, щоб посилити інтереси держави, почали загравати з приватними інвесторами.

ДОВІДКА

5 листопада 2008 року МВФ схвалив надання Україні кредиту за програмою stand-by на загальну суму 16,43 мільярда американських доларів. 10 листопада було переказано перший транш — чотири з половиною мільярди. Другий транш (понад 1,9 мільярда) мав бути наданий ще до 1 лютого 2009-го, але через політичну кризу в Києві та відхід уряду України від політики ліберальних економічних реформ МВФ заморозив його на невизначений час. Зараз проект меморандуму між Україною та МВФ пройшов аналіз профільних інституцій міжнародного валютного фонду і найближчим часом надійде українській стороні, повідомив у понеділок на брифінгу перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак. Після цього українська сторона, розглянувши зауваження МВФ, направить документ на розгляд ради директорів МВФ, що прийме рішення про наступний транш кредиту.