Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко перебуває з дводенним робочим візитом у Москві. Сьогодні в рамках засідання Комітету з питань економічного співробітництва україно-російської міждержавної комісії, на якому розглядатимуться відносини між країнами в енергетичній сфері, вона зустрінеться зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.

У ході переговорів між урядами Росії та України має бути підписано підсумковий протокол проведеної після останнього засідання комітету роботи і протокол щодо подальших кроків двостороннього співробітництва. Крім того, буде підписано протокол між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про поставки товарів за виробничою кооперацією в 2009 році. «Це ключовий документ, який має затверджуватися двома країнами щороку і який передбачає всю систему кооперації між нашими країнами на поточний рік», — вважає Тимошенко.

У ході візиту Юлії Тимошенко до Москви, крім цього, планується обговорити порядок закачування природного російського газу в українські газові сховища у весняно-літньо-осінній період, а також питання, що стосуються скорочення обсягів купованого газу. Можливо, до січневих угод підпишуть додатковий договір для їх оптимізації.

Тим часом напередодні візиту глави Кабміну до Москви стало відомо, що ціна на газ, закуповуваний НАК «Нафтогаз України» у ВАТ «Газпром», у другому кварталі 2009 року становитиме 270,95 дол. США за тисячу кубометрів. Про це журналістам повідомив заступник глави НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко. Він також прогнозує, що у квітні Україна закупить 2,3 млрд. куб. м газу.

Нагадаємо, 19 січня глави ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» у присутності прем’єр-міністрів України та Росії підписали контракт купівлі-продажу російського газу на 2009—2019 рр.

20 січня Юлія Тимошенко заявила, що середньорічна ціна російського газу на кордоні з Україною становитиме 228,8 дол. за тисячу кубометрів. Згідно з підписаним контрактом про купівлю-продаж газу, він діє з 1 січня 2009 р. до 31 грудня 2019 р. Протягом цих років базова ціна газу для України — 450 дол. за тисячу кубометрів. Контрактна ціна газу в доларах США за 1 тис. кубометрів визначається на 1 січня, 1 квітня, 1 липня та 1 жовтня кожного року поставок і діє протягом відповідного кварталу року поставок. Так, у І кварталі 2009 року вона становила 360 доларів. Далі вона розраховуватиметься за затвердженою сторонами формулою.