Нещодавно в селі Пам’ятне Ніжинського району Чернігівської області на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» відбулася акція «Всеукраїнська молодіжна толока пам’яті Героїв Крут». Понад 200 юнаків та дівчат з молодіжних трудових загонів Донецької, Київської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської, Чернігівської та інших областей під час акції посадили більше 2500 молодих дерев (берези, ялини, клени) та провели роботи зі впорядкування на території меморіалу. Організатори заходу — Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Всеукраїнський молодіжний центр праці та їх представництва в Донецькій, Київській, Луганській, Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Акція направлена на привернення уваги громадськості до екологічних проблем. Усі організаційні питання, а саме — наявність саджанців, інструменти, ґрунт, вода для поливу дерев — вирішені силами Чернігівської ОДА під керівництвом заступника голови з гуманітарних питань Володимира Приходька. Від учасників була потрібна лише присутність, бажання посадити своє дерево та допомогти природі.

Після висадки (а кожний з учасників посадив від десяти до двадцяти дерев) було влаштовано обід, який дуже сподобався всім, — з надзвичайно смачним козацьким кулешем та запашними пампушками з часником, гречаною кашею зі шкварками та настояним на травах чаєм.

Ця акція крім екологічних цілей також ставить за мету відродження культурної спадщини України, збереження існуючих та створення нових установ культурно-просвітницького спрямування, а також залучення молоді до соціально-корисної справи, поширення руху молодіжних трудових загонів та підвищення патріотичного виховання молоді: «Ми — те покоління, яке має побудувати нашу державу. А зможемо це зробити в тому разі, якщо будемо знати і пам’ятати нашу історію», — сказав міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Він також зазначив, що молодіжні трудові загони виступили з ініціативою започаткувати почесну молодіжну варту на меморіалі «Пам’яті Героїв Крут».

Фото Лілії БАДЕРИ.