Відеоміст, присвячений проблемам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, з’єднав місто Коростень, що на Житомирщині, з Нью-Йорком.

До 23-ї річниці аварії чотири агенції ООН приурочили презентацію нового міжнародного проекту вартістю два з половиною мільйони доларів, який здійснюватиметься в Україні, Росії та Білорусі. Виконуючий обов’язки координатора системи ООН в Україні Джеремі Хартлі, керівник Чорнобильської програми відродження та розвитку ПРООН Павло Замостьян наголошували на тому, що мета ООН сьогодні — сталий розвиток постраждалих територій та повернення до нормальної життєдіяльності. Прозвучала, зокрема, така теза: за два десятиліття накопичено великий обсяг наукових досліджень, але складна термінологія людям не зрозуміла, її треба перекласти на дохідливу мову. Цікавий аргумент висловили представники медичної сфери. В «зонах» батьки часто пояснюють хвороби своїх дітей наслідками Чорнобиля, а водночас не мають елементарних знань, що треба робити, щоб діти були здоровими. А яка інформаційно-роз’яснювальна робота потрібна, щоб зняти з багатьох населених пунктів тавро забруднених! Народний депутат України Віктор Олійник, який представляв на «круглому столі» профільний парламентський комітет, наголосив, що це вкрай складне завдання. При тому, що ситуація вже зовсім не та, що була в 1986 році. Однак міняти статус треба, бо не буде інвестицій, а без них депресивність тільки загостриться.

Серед тих, хто виступив на засіданні «круглого столу», був і Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Тадаші Ідзава. Перед цим він відвідав Житомир, де відбулася церемонія передачі нового медичного обладнання. Загалом з 2002 року в рамках японської програми «Кусаноне» в Україні реалізовано 42 проекти. Крім того, Японія надала Україні безвідплатну допомогу на 151 мільйон доларів.

Житомирська область.

Фото автора.