Юним столичним художницям Олександрі Чичкан та Аліні Півненко ще немає й 20 років, а вони вже представили публіці свою першу серію мозаїчних робіт. На картинах — яскраві автомобілі та портрети відомих людей. Зображення Мадонни, Донателли Версаче, Джекі Кенеді, Бйорк (на знімку) зроблені з порізаних на шматочки сторінок глянцевих журналів. Це не лише художній хід, а й соціальний, переконують «Голос України» авторки робіт:

— Нікого сьогодні не здивують бабусі, що несуть у макулатуру старі газети чи книжки. А от журнали зазвичай просто викидають на смітник, вони не переробляються і забруднюють довкілля. Ми ж вирішили їм дати друге життя, — поділилася задумкою Саша Чичкан.

— З одного боку, цей напрям підхоплює основні тенденції європейської культурної моди, а з другого — творчість Олександри і Аліни — свіже віяння у культурному житті країни, — каже Олена Олійник, лауреат Державної премії України в галузі архітектури.

Для того, щоб зробити картини, дівчата розрізали вже кілька десятків глянцевих журналів. Але на цьому зупинятися не збираються: творчий дует уже готує нову серію, присвячену музиці. Ці картини можна буде побачити з середини травня у рамках виставки «Династия» у київській галереї Київ. ФайнАрт: «Тут будуть роботи мого діда, батька, брата і наші з Аліною», — розповідає Саша. До слова, її батько, Ілля Чичкан, відомий сучасний художник (на 53-й Венеціанській бієнале представлятиме Україну), тож мистецька традиція у родині в крові.

Фото Євгенії ГУБІНОЇ.