Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що подолання кризи можливе тільки за умови спільних дій усіх інститутів влади і діалогу владних інститутів з суспільством.

«Сьогодні в Україні як ніколи потрібен діалог, повернення довіри до влади, — сказав В. Литвин у понеділок під час зустрічі з першим заступником державного секретаря США Джеймсом Стайнбергом. — Нам необхідно знайти спільну мову в інтересах країни, криза дає шанс українському народу і політикам, це період, коли потрібно діяти». При цьому Голова Верховної Ради України висловився «категорично проти підлаштування країни під окремих політиків, поточний політичний момент».

В. Литвин наголосив, що двостороннє співробітництво між Україною та США «має особливий характер», і висловив сподівання, що візит

Д. Стайнберга «дозволить глибше осмислити шляхи подальшої співпраці», у тому числі, на рівні парламентів.

Д. Стайнберг, у свою чергу, зазначив, що Україна і США є стратегічними партнерами, підкресливши, що «глибина наших спільних цінностей надзвичайно велика, і немає нічого, що роз’єднувало б нас». Тому, за його словами, «для нас надзвичайно важливий візит в Україну, аби окреслити шляхи майбутньої співпраці».

Перший заступник державного секретаря США наголосив, що позиція президента Барака Обами щодо відповіді на виклики світової фінансової кризи полягає у необхідності «вийти за межі політики і разом шукати вихід». «Криза — це випробування демократії на міцність, чи зможуть владні інститути вийти за межі політики і об’єднатися», — сказав він.

Д. Стайнберг наголосив на незмінності позиції США щодо гарантування безпеки України, підтримки її незалежності, демократичних реформ та євроатлантичних прагнень.

Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо подальшої співпраці України з МВФ. Зокрема, за словами В. Литвина, Україна вкрай потребує співробітництва з МВФ, але, разом з тим, українському уряду потрібно вжити системних і прозорих заходів щодо оздоровлення економіки і фінансово-банківської системи. «Необхідно проводити реформи і розвивати внутрішній ринок, синхронно працювати в економічній і політичній сфері», — наголосив він.

У цьому контексті Голова Верховної Ради України висловився за проведення політичної реформи у частині зміни виборчого законодавства, чіткого розподілу повноважень Президента і Прем’єр-міністра, незмінності норми про всенародне обрання глави держави, формування місцевої влади «виключно за результатами місцевих виборів», ліквідації дублювання функцій державних адміністрацій і представницьких органів влади на місцях.

Також сторони обговорили питання щодо реформування енергетичної галузі. На думку В. Литвина, Україні потрібна власна енергетична політика. «Україна не може бути залежною від іноземних енергоносіїв, коли в неї є свої», — наголосив він. В. Литвин висловився за необхідність подальшого розвитку власного видобутку енергоносіїв, більш широке застосування альтернативних джерел енергії та використання повною мірою транзитних можливостей України.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.