Такі невтішні перспективи учора під час «круглого столу» окреслив Віталій Яковенко, голова Асоціації теплотехнічних компаній України (АТКУ). За його словами, цьогорічний більш-менш вдалий перебіг опалювального сезону став можливий тільки завдяки сприятливим погодним умовам. Мовляв, якби температура була хоча б на кілька градусів нижча, могло б бути куди гірше. Утім, погодні прогнози на наступну зиму, буцімто значно холоднішу, змушують пана Яковенка уже зараз ініціювати обговорення перспектив проведення опалювального сезону в країні.

— За нашими даними, — каже Віталій Яковенко, — сьогодні більшість із 30 тисяч міських котелень країни в системі ТЕК перебувають в аварійному стані. Устаткування на більшості з них зношене десь на 80 відсотків. Не краща ситуація і з вітчизняними тепломагістралями. Втрати тепла в них сягають 30—50 відсотків.

У такому стані, переконані фахівці АТКУ, система теплокомуненергії довго не протягне. І щоб українці не опинилися сам на сам із зимовими морозами, пропонують, як варіант порятунку, — програму сприяння запровадження автономного опалення «Тепло в кожний дім». Як країні, так і кожному громадянину, переконують експерти з АТКУ, автономне опалення принесе безліч плюсів, передусім економію коштів та енергоресурсів. Мовляв, уже зараз у нас сформувався попит на автономне опалення. Проте досить жорсткі обмеження на його введення стримують реформування теплосистеми.

— У нашій програмі окремими пунктами прописано зняття заборон на спрощення процедури переходу на автономне опалення, — каже пан Яковенко.

А от Павло Качур, міністр будівництва та ЖКГ 2005—2006 років, в успіху запровадження цих ідей у найближчому майбутті сумнівається. Мовляв, надто багато питань перед цим іще потрібно вирішити:

— Треба брати до уваги ще й стан нашої системи газопостачання і, по можливості, його покращувати. Щоб не вийшло так: три-чотири квартири індивідуальне опалення провели, а решта вже такої можливості не має, бо система не витримує.

Ще одна проблема — відсутність єдиної ціни на вітчизняний та імпортований газ. Переконані у необхідності системного підходу до змін і в міністерстві ЖКГ. Введення автономного чи індивідуального опалення має бути передбачене планом соціально-економічного розвитку міста. До того ж громадяни мають знати не тільки плюси, а й мінуси таких нововведень, приміром, викиди відпрацьованого газу. Оцінити всі «за» і «проти» та зробити свій вибір.

Підсумки опалювального сезону підбили й у Донецьку. Із цієї нагоди комунальники ВАТ «Донецькміськгаз» відзначили найсумлінніших та найпроблемніших абонентів. Троє мешканців міста, які регулярно оплачували послуги, стали переможцями в номінації «Прометей». І за свою сумлінність були нагороджені безплатним встановленням газових лічильників. Відзначено й підприємства, які удостоєні звання «Золотий партнер». Знайшли своїх володарів і антиномінації «Газоїд» та «Газовий вампір». Ними стали громадяни і підприємці — найбільші боржники за газ. Щоправда, ці «переможці» за нагородами не з’явилися, — повідомляє наш власний кореспондент Ліна Кущ.

А тим часом Луганщина скорочує газоспоживання, передає наш власкор Алла Антіпова. За підсумками опалювального сезону, що завершився, за рахунок оптимізації схем теплопостачання регіон скоротив газоспоживання більш як на третину. На майбутнє в рамках обласної програми з енергозбереження і енергоефективності роботи перед луганськими комунальниками поставлено нове завдання: протягом 2009—2010 років знизити споживання газу на чверть. З метою економії в області мають намір забезпечити теплоенергетикам перехід опалювальних котелень на альтернативні види палива, приміром, вугілля, відходи сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Також плановано організувати переведення житлових будинків у сільських районах області на електроопалення. Для цього з обласного бюджету виділяється 1,5 млн. грн., що їх буде спрямовано на кредитування населення. Нині ефективність використання енергоносіїв продовжує залишатися низькою: втрати теплоенергії становлять більш як 12 відсотків.