Глава держави Віктор Ющенко має максимально використати термін, що залишився, для об’єднання зусиль на подолання кризи, вирішення соціальних проблем та забезпечити прозорі, чесні вибори. Про це заявив Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України Анатолій Гриценко (на знімку) на прес-конференції у Чернігові. Крім того, він негативно оцінив слова Президента про бажання взяти участь у майбутніх виборчих президентських перегонах. «Я б не радив йому цього робити», — заявив парламентарій.

На думку голови профільного комітету, перед наступними президентськими виборами треба внести істотні зміни до Конституції України. А. Гриценко ознайомив з головними ідеями власного проекту оновлення Основного Закону. Згідно з ними за ситуацію в країні має нести відповідальність одна людина. «На нинішньому етапі найбільш ефективне рішення — це всенародно обраний Президент, який є главою держави і керівником виконавчої влади. Тільки він формує і сам очолює Кабінет Міністрів», — сказав голова Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Крім того, він проінформував про матеріали розслідування багатомільйонних збитків міністерства оборони через оборудки у сфері забезпечення харчами.

«Суть цих оборудок у тому, що харчі закуповуються за завищеними цінами, — сказав А. Гриценко. — Наприклад, яйця, що коштують 8,5 гривні за десяток, купують по 15 гривень. Кілограм ковбаси за 40 гривень купують за 68 тощо... Право забезпечити харчами конкретну військову частину отримують структури, в яких працює 4—5 осіб, тобто посередники, через яких накручується ціна на миску та казан солдата. З цим потрібно розібратися», — наголосив голова комітету.

Чернігів.

Фото автора.