Пропонують відхилити зміни

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до Закону «Про плату за землю» (стосовно санаторно-курортних закладів).

Законопроектом (реєстр. №3530) пропонується внести зміни до чинного закону, згідно з якими від сплати земельного податку звільняються не тільки заклади охорони здоров’я, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, а й санаторно-курортні установи.

Прийняття законодавчої пропозиції автор народний депутат Сергій Міщенко обґрунтовує необхідністю усунення неузгодженостей між нормами пунктів 3 та 4 частини першої статті 12 Закону «Про плату за землю», які стосуються звільнення від сплати земельного податку закладів охорони здоров’я та приведення їх у відповідність з рішенням Конституційного Суду України.

Конституційний Суд у своїй ухвалі від 19.02.2004 р. також звернув увагу на неузгодженість зазначених норм чинного закону, зазначивши до того ж, що це питання має вирішуватися в законодавчому порядку.

Під час обговорення проекту на засіданні комітету наголошувалося, що невідповідність пунктів 3 та 4 частини першої статті 12 Закону «Про плату за землю» була врегульована Законом «Про Державний бюджет України на 2005 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Природні урочища — до складу заповідного фонду

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про охорону навколишнього природного середовища» (стосовно приведення категорій природно-заповідного фонду у відповідність до Земельного кодексу та Закону «Про природно-заповідний фонд України»).

Документом передбачено, що «до складу природно-заповідного фонду України входять природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам’ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки—пам’ятки садово-паркового мистецтва, заповідні урочища».

Нас хочуть захистити від неякісних ліків

Учора відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Народні депутати планували розглянути зміни до статті 10 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (щодо обов’язків громадян у галузі охорони здоров’я); до деяких законодавчих актів України (стосовно вдосконалення законодавства у сфері відповідальності за незаконний обіг лікарських засобів). Прийняття другого законопроекту посилить захист громадян від придбання та застосування фальсифікованих (підроблених) та неякісних лікарських засобів, а також конкретизує відповідальність посадових осіб за незаконний обіг лікарських засобів.

Комітет також планував обговорити проект закону про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, отруйних і сильнодіючих лікарських засобів і зловживанню ними та зміни й доповнення до статей 42 та 184 Кодексу законів про працю (щодо захисту осіб, які мають на утриманні дітей).

Святкування 355-річчя Харкова поєднають із проведенням Євро-2012

Проект постанови «Про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв’язку з 355-річчям його заснування» розглянув Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Документом пропонується відзначити 21 та 22 серпня 2009 року 355-річчя заснування Харкова.

Під час обговорення члени комітету висловили низку зауважень до проекту. Зокрема, зазначалося, що в документі не враховано вимоги указів Президента та Постанови Кабінету Міністрів від 13 серпня 2003 року «Про затвердження Порядку підготовки та подання Кабінетові Міністрів України на погодження пропозицій щодо відзначення пам’ятних дат і ювілеїв». Насамперед, в частині відзначення пам’ятних дат, історичних подій, ювілеїв підприємств, установ і організацій, які повинні організовуватися не раніше як через 25 років, починаючи з 50-ї річниці.

На думку народних депутатів, святкування 355-річчя Харкова необхідно поєднати із заходами проведення Євро-2012, до якого активно готується місто.

Крім того, наголошувалося на засіданні, реалізація проекту постанови потребує фінансових витрат з державного бюджету, що в умовах фінансової кризи є недоцільним. Тому члени комітету запропонували вилучити з тексту проекту всі положення стосовно фінансування заходу з державного бюджету.

Комітет дійшов висновку, що проект постанови необхідно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Відповідний проект рішення надіслано Комітету з питань культури і духовності.

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради.