Святкові корзини для ветеранів

До Дня Перемоги в домівки ветеранів в усіх містах і районах Дніпропетровщини буде доставлено святкові корзини з крупами, цукром, салом, олією та іншими харчами. Одна така корзина важитиме до 10 кг. Усі товари нададуть підприємства харчової та переробної промисловості області. Крім того, на найближчій сесії облради розглянуть питання про відзначення громадян, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Зокрема, шести Героям Радянського Союзу, одному повному кавалерові ордена Слави та одному ветеранові, нагородженому чотирма медалями «За відвагу», планується виділити грошову допомогу в розмірі 50 тис. грн. кожному.

Загалом на Дніпропетровщині проживає майже 14,6 тис. учасників бойових дій та понад 10 тис. інвалідів війни, які брали безпосередню участь в боях 1941—1945 років, а також майже 141 тис. учасників війни.

Тетяна КОЛЯДИНСЬКА.

Крим у Другій світовій

Нова книга історика Олега Романька «Німецька окупаційна політика на території Криму й національне питання (1941—1944)», надрукована сімферопольським видавництвом «Антіква», не поступається попереднім працям автора, який послідовно розробляє маловивчені теми — військово-політичний колабораціонізм, національна політика Німеччини на території СРСР, ісламський і слов’янський чинники в намірах нацистів.

Тематика структурованого окремими розділами солідного тому розмаїта. На базі значного історичного матеріалу із архівів автономії, України, Росії та Німеччини уважно простежено використання національних особливостей і протиріч як інструмента німецької окупаційної політики. Вперше в нашій історіографії так грунтовно простежено одну з найтрагічніших і неоднозначних історичних сторінок Криму —проблему військово-політичного колабораціонізму, місце півострова в геополітичних планах Гітлера.

Широко подано структури й органи пропаганди німецького окупаційного режиму на території півострова, особливо детально — ті з них, що відповідали за національну політику.

Стрижень праці — національні відносини на півострові на прикладі трьох етнічних груп: росіян, українців і кримських татар. Читач може співставити масштаби німецько-кримськотатарських стосунків, власовського руху й українських визвольних змагань у Криму.

Грунтовна, сумлінна й об’єктивна праця допомагає розвінчати міфи, сплетені радянськими та пізнішими пропагандистами навколо Криму, розібратися в чинниках явищ, людських трагедіях, що тривали й після війни. Адже в очах радянської влади всі, хто пережив окупацію, були зрадниками.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.