24 квітня відбулося засідання Центральної виборчої комісії, яке провів голова комісії Володимир Шаповал.

13 квітня 2009 року до Центральної виборчої комісії надійшло подання Черкаського міського голови від 7 квітня 2009 року стосовно реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Розглянувши зазначене подання та додані до нього документи, ЦВК встановила, що в місті Черкасах 21 березня 2009 року відбулися збори громадян України для утворення ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, в яких згідно із протоколом, узяли участь 241 особа. Учасниками цих зборів схвалено пропозицію про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та затверджено формулювання питань, які пропонується винести на всеукраїнський референдум:

«Чи згодні Ви з тим, що проведення виборів за партійними списками до Верховної Ради України та місцевих рад позбавило мільйони громадян, які не підтримують політичні партії, права бути обраними, гарантованого Конституцією України?»;

«Чи підтримуєте Ви зміни до виборчого законодавства, відповідно до яких право висунення кандидатів у депутати всіх рівнів мають громадяни України шляхом самовисунення, від політичних партій та громадських організацій?»;

«Чи підтримуєте Ви прийняття нових законів про вибори, за якими громадянин має право балотуватися і бути обраним по конкретному виборчому округу:

до місцевих рад — за мажоритарною системою;

до Верховної Ради України — за змішаною системою (50% — по мажоритарних округах, 50% — за партійними списками)?»;

«Чи підтримуєте Ви зміни до виборчого законодавства, відповідно до яких судді місцевих та апеляційних судів обираються шляхом прямого голосування виборцями територіальних громад?».

Здійснивши у межах своїх повноважень перевірку поданих документів цих зборів, комісія встановила, що вони не відповідають вимогам чинного законодавства і мають низку порушень. Зокрема, за результатами перевірки було зазначено, що у поданих до ЦВК документах не виявлено відомостей, які підтверджують досягнення учасниками зборів 18-річного віку, присутність учасників на зазначених зборах, а також їх приналежність до громадянства України.

Виходячи з цього, не вбачається можливим установити правомочність зборів громадян України, проведених 21 березня 2009 року в місті Черкасах, які мали на меті обрання ініціативної групи всеукраїнського референдуму.

Крім того, згідно з поданим до комісії списком учасників зборів зареєстровано 243 особи, тоді як у протоколі цих зборів зазначено 241 особу.

Також на порушення вимог законодавства список членів ініціативної групи не містить таких відомостей, як число, місяць, рік народження членів ініціативної групи.

Відтак Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, утвореної на зборах громадян України, що відбулися 21 березня 2009 року в місті Черкасах.

Відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії.