Метою Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», яка вже два тижні триває на Полтавщині, є залучити молодь до відтворення лісів, поінформувати громадськість щодо збереження біорізноманіття, збалансованого й екологічно безпечного розвитку лісового господарства. У рамках акції на базі ДП «Полтавський лісгосп» відбувся прес-тур за участю представників обласної преси.

Стартували кореспонденти з Борівського лісорозсадника, де працівники готували до садіння сіянці сосни. Викопаний з теплиці площею 600 кв. м садивний матеріал лісівники завбачливо обробляли спеціальним розчином, щоб урятувати його від шкідників. Директор Полтавського лісгоспу Олександр Холодний розповів про переваги вирощування посадкового матеріалу в теплицях, адже там фахівці можуть контролювати температуру, швидкість і якість росту сіянців, до того ж вихід посадматеріалу більший та й, як доводять дослідження, приживлюються сіянці краще.

Наступним етапом стало садіння нових лісів на території Черкасівської сільської ради за участю учнів Терешківської середньої школи. Діти вправно орудували мечем Колесова, майстерно висаджували сіянці сосни, дуба червоного, берези. Кореспонденти, голови районної і сільської рад теж прагнули виправдати напис «Я садив ліс» на своїх кепках, виданих лісівниками.

Голова Полтавської райради Олександр Яковенко повідомив, що цього року для заліснення з місцевого бюджету виділено 98 тисяч гривень, і додав: «Ми й надалі допомагатимемо нашим лісівникам, бо те, що вони роблять, — не має ціни».

На запитання до школярів: «Що спонукає вас брати участь у садінні дерев?», один із восьмикласників відповів: «Це ж так приємно знати, що і я власноруч садив дерева. По-моєму, цим можна пишатися».

Потім у селі Грекове учасники акції спостерігали за механізованим садінням лісу на землях запасу, де працювало шість потужних посадмашин. Михайло Форост, в. о. голови Чутівської райдержадміністрації, розповів, що ці землі — малопродуктивні для сільського господарства, а допускати заростання їх бур’янами — не по-господарськи, тому тепер тут ростиме ліс. Для поліпшення екологічної ситуації краю та підтримання біоценозу цього року в Чутівському районі планується посадити 165 га нового лісу, понад 100 га уже успішно заліснено. «Приємно те, — каже Михайло Форост, — що в роботі задіяні люди з біржі праці, тобто хоч і тимчасово, але вони мають роботу. А ще в садінні й подальшому догляді за молодими лісами активну участь беруть учні загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема з Новокочубеївської школи».

Фінішною прямою для учасників прес-туру став Полтавський обласний ліцей-інтернат для обдарованих дітей із сільської місцевості імені А. Макаренка. Там випускники на чолі з директором ліцею Валерієм Шульгою заклали пам’ятну алею, посадивши розкішні ялинки.

Полтавська область.