Кілька місяців у Донецьку вирішується доля двох чоловіків без визначеного місця проживання, яких узимку підібрала на вулиці «швидка допомога». Із переохолодженням та обмороженням кінцівок нещасних привезли до міської лікарні № 16. Стопи ніг обом довелося ампутувати. Після лікування медики повинні були виписати пацієнтів. Але куди?

— У Донецьку є притулок для осіб без певного місця проживання, який приймає таких людей і допомагає з оформленням документів. Але він бере лише здорових підопічних, — пояснила провідний спеціаліст обласної організації товариства Червоного Хреста України Ірина Мітченко. — Ці ж люди фактично стали інвалідами, хоча і не мають відповідних довідок. Тому наша районна організація взялася за вирішення проблеми.

Один із чоловіків — уродженець Донецької області, другий — Київської. Вдалося відшукати колишню дружину першого із пацієнтів та його брата в Амвросіївці Донецької області. Є домовленість, що уродженця шахтарського краю прийме хоспіс на околиці обласного центру. Щодо «киянина», то Червоний Хрест знайшов гроші, аби відправити його потягом до рідних місць, і домовився з колегами, які погодилися влаштувати нещасного. Зупиняє відсутність у обох паспортів і необхідність оформлення довідок — без «папірців» до казенних закладів не беруть. «Керівник нашої районної організації шукала гроші, аби надати належного вигляду цим чоловікам, щоб сфотографувати їх на паспорт, —додала Ірина Мітченко. — Обійшла кілька перукарень, але за десять гривень ніхто не погодився поголити і підстригти таких клієнтів». Поки що підопічні благодійної організації перебувають у лікарні в очікуванні своєї долі.

Служба розшуку рідних діє в обласній організації товариства Червоного Хреста України давно й активно. Крім того, працює служба патронажних сестер: 128 її співробітниць обслуговують до 8 тисяч осіб на рік. Це переважно самотні люди похилого віку (для них теж намагаються розшукати родичів), інваліди, які не мають можливості виходити з квартири. Крім призначень лікаря, медсестри надають соціальний супровід: оплачують комунальні послуги, роблять покупки, ведуть листування із рідними, відстоюють інтереси підопічних в органах влади. «Налаштовуємо своїх працівників на те, що немає питань, які б ми не могли вирішити», — запевняє керівник патронажної служби Наталія Кузнєцова.

Обласна організація товариства Червоного Хреста України днями розпочала збирання коштів і матеріальних цінностей для допомоги хворим на туберкульоз. Скриньки для грошей виставлені у великих супермаркетах. Крім того, підприємці допомагають продуктами, предметами гігієни тощо. Зібране розподілять між хворими і членами їхніх сімей. Адже для успішного лікування потрібне різноманітне і повноцінне харчування. Тому в товаристві запроваджено систему продовольчих наборів, які отримують хворі на туберкульоз підопічні кожні два тижні.

Донецька область.