Відкрий для себе Тараса!

24 квітня Національному музеєві Тараса Шевченка у Києві виповнилося 60 років. На честь свого ювілею музей експонує одну з найраритетніших частин фондового зібрання музею — особисті речі Тараса.

Наталія Клименко, директор музею, каже: «Ми хочемо поділитися з відвідувачами найдорожчим, що у нас є». Вперше в історії музею люди можуть на власні очі побачити речі, якими щоденно користувався Кобзар. І кожен може відчути енергетику предметів, яких торкався геніальний поет і художник, відкрити для себе його приватний світ.

Після смерті поета його друзі й шанувальники доклали немало зусиль, щоб зібрати цей спадок докупи. Цінні речі постійно передавали з однієї приватної колекції до іншої. Їх вивезли на Урал під час Другої світової війни. Потім зберігали в різних збірках, поки вони нарешті опинилися у Києві в Національному музеї на бульварі Шевченка.

Є також рідкісна можливість побачити живописний портрет Марії Горленко, який зберігається у Харківському художньому музеї і привезений до Києва у зв’язку з ювілеєм.

Виставка відкрита до 31 травня: вівторок — неділя з 10.00 до 18.00. Каса працює до 17.00. Понеділок — вихідний.

Черкаська область

Ювілей хору-ветерана

Звенигородська народна самодіяльна хорова капела районного Будинку культури урочисто відзначила своє 85-річчя.

Хоровий колектив має в репертуарі понад сто українських народних та сучасних пісень, а також думи, ораторії, балади. Художній керівник і диригент капели Надія Мацьків присвятила хоровому мистецтву понад сорок років, дванадцять з яких очолює улюблений всіма звенигородцями творчий гурт. Концертмейстер Ольга Строїн понад двадцять років акомпанує хористам.

Капела виступала у Москві й Києві, двічі ставала лауреатом республіканського конкурсу «Сонячні кларнети», п’ять разів виборювала золоті медалі у всеукраїнських творчих змаганнях серед аматорських колективів. Є серед нагород хорової капели й Почесна грамота Президії Верховної Ради Української РСР, якою особливо пишаються капеляни.

Лідія ТИТАРЕНКО.