Полтавці мали щасливу нагоду тішитися виставами провідних обласних театрів, які відгукнулися на запрошення Спілки театральних діячів України та Міністерства культури взяти участь у театральному фестивалі «В гостях у Гоголя».

Фестиваль відкрив народний театр імені Якова Орлова Полтавського міського будинку культури виставою «Ревізор». Розпочалося дійство з виходу на сцену самого Гоголя, роль якого грає полтавський актор Богдан Чернявський.

— Театр — така кафедра, з якої можна сказати світові багато добра, — нагадує артист слова нашого славного земляка.

Естафету «орловців» приймають полтавські «академічники», горді з того, що носять ім’я Гоголя. Їхня «Ніч перед Різдвом» сприймається публікою під бурхливі оплески.

Запорізький обласний академічний український муздрамтеатр імені Магара подарував осучаснену «Майську ніч». Глядач по-різному сприймав репліки на зразок «сільський олігарх», «імпічмент», «корупціонерка», «з якої він фракції», «подам до Європейського суду, а то й до Печерського».

Луганський обласний академічний український муздрамтеатр показав «Тараса Бульбу». В головній ролі — народний артист України Михайло Голубович. Це справжня ода українському козацтву, якої Полтава ще не бачила.

Свої вистави показали також Кримський український муздрамтеатр («Одруження») та Творча лабораторія Харківського театру імені Шевченка («Чичиков and company»).

Приємно порадував і здивував полтавських театралів «Сорочинський ярмарок» Донецького обласного академічного українського музично-драматичного театру.

Це — народне видовище з веселими піснями, запальними танцями й великим коханням, гоголівською містикою та химерами...

Генеральний директор театру Наталія Волкова розповіла, що в репертуарі театру гармонійно поєднується українська класика зі світовою і сучасною драматургією. Комедії, драми, опери, музичні вистави, балет розкривають широкі можливості для залучення у постановки артистів різного жанру.

— У 2007 році завершилася реконструкція, — продовжила керівник театру. — Тепер у нас унікальний театральний комплекс із п’ятьма сценами (основна — на 700 місць, камерна — 50 місць, сцена в фойє — на 70 осіб, експериментальна — на 80 місць та літній майданчик — на 200 осіб). Особливу увагу приділяє театр перспективному плануванню. Актори знають, що робитимуть аж до 2012 року!

Режисер-постановник «Сорочинського ярмарку» Євген Курман сказав: «Показувати «Сорочинський ярмарок» на Полтавщині — подвійна відповідальність. Адже події вистави відбуваються саме тут.

У Полтаві я побував уперше. Зізнаюся: враження перевершили всі сподівання. Тут така концентрація історії, що треба вивчати й вивчати, джерела — невичерпні...».

На запитання: «Чи не ганялася за Вами «червона свитка» в ході роботи над «Сорочинським ярмарком?», Євген Курман відповів: «Ні. Вважаю, що це — особиста драма Гоголя. У нього складне ставлення до власних творів. Між текстом у нього читається, що люди — це Божі діти, улюблений Богом народ. Варто піти на сьогоднішній ярмарок, подивитися, як люди веселяться і побачити цих Божих дітей».

Чому обрали саме «Сорочинський ярмарок» до гоголівського фестивалю? І чи були Ви на ярмарку в Сорочинцях?

— Був, там мою увагу привернуло оголошення про зустріч футбольних команд — «Ветерани села проти дорослих». І — церква. До речі, Гоголь лише одного разу згадує церкву і то — відбиток у воді. Та й чорта, як такого немає, а є циган із червоною свиткою. Це — своєрідний економічний аспект, бо свитку такого кольору розцінювали як попередження відсутності торгу. Маємо багато думати над тим, що сказав Гоголь у своїх творах.

Виставу глядач оцінив кількахвилинною овацією, стоячи. А гість із Києва, представник Національної спілки театральних діячів України Євген Колганов (сам колишній полтавець), піднявшись на сцену, вклонився артистам. Він визнав, що з кожним роком планка гоголівського фестивалю все вища.

Своїй онуці Наталці пан Євген доручив вибрати серед акторів найкращого парубка й привести для вручення квітів. Дівча вибрало... артистку Олену Хохлаткіну, яка прекрасно зіграла роль Хіврі. Артисти театру подарували полтавським колегам-гоголівцям пам’ятну картину «Сорочинський ярмарок», виконану артисткою Валентиною Саврасовою.

Майже вісім тисяч глядачів переглянули вистави за творами Гоголя, які звучали українською мовою. Кожен театральний колектив одержав запашний полтавський коровай на вишитому рушнику. А сам Гоголь вручив Дипломи учасника фестивалю кожному театру, який побував у нього в гостях.

Полтава.