Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламентові прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері надання послуг, які сприяють виїзду фізичних осіб за кордон або їх тимчасовому перебуванню за межами країни.

Документ, поданий народними депутатами Володимиром Бондаренком, Тарасом Чорноволом та іншими, передбачає встановлення адміністративних санкцій за порушення в сфері еміграційних послуг. Зокрема, пропонується запровадити адміністративну відповідальність посадових осіб — суб’єктів еміграційних послуг та інших осіб за порушення законодавства в еміграційній сфері та визначити санкції за такі порушення — штраф у розмірі від ста до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Автори аргументують необхідність прийняття законопроекту «відсутністю належного державного регулювання сфери еміграційних послуг, що призводить до порушення прав осіб, які збираються виїхати за кордон з території України, чи тих українців, які вже там перебувають».

На думку народних депутатів, реалізація законопроекту «сприятиме підвищенню відповідальності в роботі суб’єктів еміграційних послуг, зменшенню умов та обставин для вчинення більш серйозних правопорушень».

Водночас у цьому комітеті прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді схвалити за основу проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо визначення розміру штрафів. На думку авторів законопроекту народних депутатів Андрія Сенченка і Сергія Веліжанського, як базову одиницю для формування адміністративних штрафів слід застосовувати мінімальну заробітну плату на заміну діючої з 1997 року базової одиниці — неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у розмірі 17 гривень. Мінімальна заробітна плата точніша, ніж неоподатковуваний мінімум доходів громадян, наполягають вони, і відповідає динаміці соціально-економічних процесів, а також грошовому змісту адміністративної відповідальності за правопорушення.

Члени комітету, проаналізувавши законопроект, зазначили, що з огляду на системний характер запропонованих змін, їх великий обсяг та значне посилення стягнень, яке відбудеться після прийняття проекту, деякі його положення потребують суттєвого доопрацювання.

За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради.