З ініціативи секретаря Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Романа Ткача («НУ—НС») розроблено та подано до парламенту законопроект, в якому пропонується внести зміни до закону про особисте селянське господарство. Його співавторами виступили народні депутати Дмитро Шлемко (БЮТ) та Сергій Терещук (Блок Литвина).

На думку Романа Ткача, чинна версія закону, прийнята в 2003 році, не сприяє діяльності особистих селянських господарств. Згідно із запропонованим законопроектом планується створити сприятливі умови для розвитку особистих селянських господарств та подальшого їх перетворення на сільськогосподарські товарні підприємства. Документ забезпечує соціальний захист членів особистих селянських підприємств (можливість сплати внесків на загальнообов’язкове пенсійне та соціальне страхування), введення спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності членів ОСГ, для яких ведення особистого селянського господарства є основною, але не підприємницькою діяльністю.

Прийняття цього законопроекту, переконаний парламентарій, значною мірою сприятиме зменшенню соціальної напруги серед мешканців сільських територій. Окрім того, збільшиться рівень самозайнятості селян (до 2012 року — близько мільйона членів ОСГ, для яких це буде основною діяльністю та основним джерелом доходів), збільшення надходжень до місцевих бюджетів, Пенсійного фонду та Фонду зайнятості, підвищення ефективності державної підтримки агропромислового сектору через адресну дотацію членам особистих селянських господарств за вироблену продукцію, поширення по всій території держави надання послуг сільського зеленого туризму та отримання додаткового сімейного доходу особистих селянських господарств, розвиток інфраструктури сільських територій.

Зміни до закону про особисте селянське господарство пропонується розглядати разом із проектом закону про єдиний податок для членів особистого селянського господарства, що також розроблений і внесений народними депутатами Р. Ткачем, Д. Шлемком та С. Терещуком.