Голова Верховної Ради Володимир Литвин здійснив робочу поїздку на Кіровоградщину

...Райцентр Олександрівка відомий тим, що тут розташована родинна усипальниця Раєвських, де нині діє музей. Тому не випадково перше запитання мешканців міста під час зустрічі з главою парламенту було про відносини України з Росією. Володимир Литвин констатував, що сьогодні, на жаль, ці відносини формальні — протоколи, рукостискання, а конкретний дій катма. Треба бути реалістами, наголосив Голова Верховної Ради, не клястися у дружбі та братерстві, а виходити з того, щоб отримати результати там, де збігаються інтереси обох держав. Проблеми у двосторонніх відносинах не повинні зачіпати простих людей. У газовому питанні, переконаний В. Литвин, також треба навчитися розмовляти, виходячи з інтересів України. «Ми не повинні демонструвати історичні образи, — наголосив глава парламенту. — Минуле треба знати, щоб не допускати повторення помилок, але відносини мають будуватися не на сюсюканні, а на конкретному спільному результаті». В. Литвин також висловився за те, щоб у паспортах громадян України було відновлено графу національність — «щоб знали якого ми роду-племені».

Ціни шалено зростають, роботи в місті практично немає, як жити простим людям?» — наступне запитаня до Голови Верховної Ради. В. Литвин відповів, що сам дивується, як народ виживає. Мабуть, це їм вдається завдяки тому, що багато людей пов’язані із селом, мають власне господарство. А основна причина такого злиденного життя, вважає В. Литвин, — це корупція. «Бюджету вистачило б, якби не прилипало до всіх рук», — зауважив він. Приміром, в Україні нині 1 мільйон 111 тисяч хворих на цукровий діабет, але у всіх регіонах України хворі не можуть отримати інсулін, а 30 відсотків діабетиків не можуть споживати вітчизняний інсулін, а потребують лише імпортного. В. Литвин повідомив, що вже не раз звертався до вищих інстанцій з відповідними запитами про забезпечення хворих на діабет інсуліном, але відповідь одна — проводять тендери. На переконання глави парламенту, інсулін має закупляти держава централізовано, через Міністерство охорони здоров’я. «Відповідь на запитання: «Як вижити?», це — «Як подолати корупцію?». Корупція має бути прирівняна до державної зради». До того ж, зазначив глава парламенту, Україні потрібна відповідальна влада. Для цього, на його думку, необхідно змінити виборчу систему: він є прихильником мажоритарних округів. Щоб у людей була можливість контролю і відкликання народного депутата.

Мешканці Олександрівки також ставили традиційні запитання. «Коли підвищать пенсії та зарплати?» На думку В. Литвина, перед вирішенням питання про підвищення пенсій треба ухвалити закон про заробітну плату, зокрема, про погодинну зарплату, та про частку зарплати у собівартості продукції. Адже в Україні зарплата нині становить 6—8 відсотків собівартості продукції, за часів СРСР цей показник сягав 25 відсотків, а в більшості країн Європи він сьогодні на рівні 30 відсотків. Це свідчить про те, що власники підприємств багатіють за рахунок простих трудівників, а прийняттю такого закону чиниться шалений спротив у парламенті.

Під час робочої поїздки на Кіровоградщину Голова Верховної Ради також відвідав Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс, де зустрівся з педагогічним колективом та учнями старших класів.

Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю — це елітний навчальний заклад, гімназія, інтернат та школа мистецтв, у якому навчається більш як 300 обдарованих дітей із усієї області. Директор комплексу — народний артист України, професор Анатолій Коротков розповів високому гостю про те, що учні щотижня вивчають нову українську народну пісню, відтак за час свого навчання кожен має знати понад 70 народних пісень. Звертаючись до молоді, Володимир Литвин зазначив, що сьогоднішній світ повинен перейти в нову якість, і дуже важливо, щоб результати науки та освіти опинилися у світлих, моральних руках. Бо всі проблеми, які нині переживає світ, — це наслідок моральної деградації. А тому важливо розвивати не лише технічні точні науки, а й гуманітарні. Він також зауважив, що в українській політиці, на жаль, молоді інтелігентні обличчя у великому дефіциті. І серед депутатського корпусу кожен третій не знає державного гімну, 90 відсотків говорять суржиком і не знають нашої минувшини, і «саме тут треба шукати витоки нашого безбарвного лиця». Один із учнів школи запитав у глави парламенту, чи немає сьогодні в Україні загрози неофашизму. В. Литвин висловив занепокоєння можливістю появи в нашій державі проявів неофашизму: «Така небезпека існує. Те, що відбувається в Україні, нагадує Німеччину та Італію кінця 20-х — початку 30-х років XX століття, і деяких людей можна приміряти на роль фюрера. І на цьому грунті вже навіть є тяжіння до сильної руки. І навіть бажання терпіти побиття від цієї руки, аби був певний затишок». І тому, заявив В. Литвин, він вбачає своє завдання в тому, щоб не допустити цього.

Під час робочої поїздки на Кіровоградщину Голова Верховної Ради також взяв участь в урочистостях, присвячених 80-річчю Кіровоградського національного технічного університету, які відбулися в обласній філармонії, та вручив нагороди представникам краю за трудові звитяги. Серед нагороджених Почесною Грамотою Верховної Ради і власний кореспондент «Голосу України» в Кіровоградській області Петро Мельник.