Сьогодні ми визначимося з порядком оскарження рішення суду першої інстанції, якщо воно виявиться не на вашу користь. Оскаржити рішення можна повністю або частково. Звертатися необхідно до апеляційного суду, якими є: апеляційні суди областей, міст Києва та Севастополя, Апеляційний суд АР Крим.

За загальним правилом заяву про апеляційне оскарження рішення може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подані після закінчення цього строку заяви та скарги будуть розглянуті, якщо апеляційний суд знайде підстави для поновлення строку (прохання про його продовження та причини пропуску потрібно вказати). Водночас майте на увазі, що апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, але скаргу треба подати в строк, встановлений для подання заяви.

І заява, і скарга подаються у письмовій формі. В заяві потрібно зазначити найменування суду, до якого подається заява; ім’я (найменування) особи, яка подає заяву, її місце проживання або місцезнаходження; та рішення, що оскаржується.

Якщо заявою ви лише фактично декларуєте свій намір оскаржити рішення, то в апеляційній скарзі викладаєте серйозні аргументи відміни рішення суду. Також необхідно дотримати певну форму і вказати:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) ім’я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження;

3) ім’я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їхнє місце проживання або місцезнаходження;

4) дата подання заяви про апеляційне оскарження;

5) в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність встановлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин);

6) нові обставини, які підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів у суд першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

7) клопотання особи, яка подала скаргу;

8) перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

Підписуються заява та апеляційна скарга особою, яка їх подає, або її представником (з доданням доручення). Також до заяви та скарги потрібно додати копії заяви, скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Зверніть увагу, що заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. А вже суд першої інстанції після одержання усіх апеляційних скарг у справі від осіб, які подали заяви про апеляційне оскарження, або через три дні після закінчення строку на подання апеляційної скарги надсилає їх разом зі справою до апеляційного суду.

Також передбачений варіант приєднання до апеляційної скарги. Тобто особи, які беруть участь у справі, можуть приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. Подати таку заяву можна до початку розгляду справи в апеляційному суді. До речі, за подання цієї заяви судовий збір не сплачується.