Учора в Брюсселі Єврокомісія оприлюднила щорічний звіт про успіхи реформ, досягнуті країнами в межах Європейської політики сусідства (ЄПС). Нагадаємо, що до ЄПС входять 12 країн-сусідів Євросоюзу, серед яких і Україна. З цієї нагоди комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро Вальднер провела у бельгійській столиці прес-конференцію, за якою українські журналісти могли стежити завдяки прямій трансляції, що її проводило представництво Єврокомісії. Цього разу європейці розкритикували українську владу, вказуючи на сповільнення реформ та поглиблення нестабільності у країні через внутрішні суперечки між ключовими політичними силами.

Зокрема, Ферреро Вальднер заявила: «Вступ України до СОТ у травні 2008 року, прогрес, досягнутий у переговорах щодо нової угоди про асоціацію між Україною та ЄС, і започаткування переговорів про приєднання України до угоди про енергетичне співтовариство — усе це є важливими знаками поглиблення відносин між Україною та ЄС.

Однак внутрішня політика, нестабільність у поєднанні з поглибленням економічної та фінансової кризи призвели до сповільнення поступу реформ».

Голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра теж був змушений констатувати, що реформи, проведення яких передбачено Планом дій «Україна—ЄС», так і не було втілено у життя. У звіті зазначається, що їх поступ сповільнився внаслідок триваючої внутрішньої політичної нестабільності та, у другій половині року, у зв’язку з поглибленням глобальної фінансової й економічної кризи. За словами пана Тейшейри, не можна назвати успішним хід конституційної та судової реформ. Не видно програми у боротьбі з корупцією, не вдосконалюється виборче та податкове законодавство.

Водночас у відносинах між Україною та ЄС за минулий рік були і такі сфери, в яких досягнуто значних успіхів. Під час прес-конференції Беніта Ферреро Вальднер заявила, що переговори з Україною стосовно нової угоди про асоціацію просуваються надзвичайно добре. «Велику частину тексту вже узгоджено, нині ми фокусуємося на технічних деталях та на питаннях, пов’язаних зі створенням зони вільної торгівлі. Якщо не завадять політичні чинники, то до кінця року ці переговори можуть завершитись», — заявила комісар.

Звичайно, цей звіт для нашої влади є відповіддю, наскільки щирими є їхні заяви про рух до Євросоюзу. Адже, заявляючи про бажання стати членом євроспільноти, вони не проводять тих реформ, які могли б реально наблизити нашу країну до членства в ЄС.