Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту ухвалити постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Президента України з приводу Указу Президента України «Питання Академії правових наук України».

У зверненні пропонується главі держави скасувати зазначений указ, яким, по суті, здійснено «суперечливе та необгрунтоване реформування академічної правової науки, центром якої протягом останніх 16 років є Академія правових наук...

На засіданні зазначалося, що в указі передбачалось створення регіональних центрів академії у Києві, Харкові, Львові та Одесі, заснування нового відділення, а також призначення персонального його складу.

Комітет підтримує проект постанови, оскільки, на думку народних депутатів, зазначений указ викликав «серйозне занепокоєння... у зв’язку з порушенням в ньому Конституції України і законодавства».

Свідченням цього, зауважили члени комітету, є численні звернення вчених, які надійшли до комітету.

* * *

Комітет з питань науки і освіти проаналізував стан виконання державного бюджету України на 2009 рік.

Володимир Полохало констатував, що питання розглянуто за дорученням Голови Верховної Ради Володимира Литвина «у зв’язку з занепокоєнням народних депутатів України незадовільним станом фінансування медичної, освітянської, сільськогосподарської та інших галузей».

Представники освіти та фінансисти поінформували, що навчальні заклади та установи, підпорядковані МОНУ, профінансовані на 99,4 відсотка, однак комунальні та капітальні видатки на фінансування галузі є вкрай низькими.

За підсумками обговорення комітет вирішив внести відповідні зміни та уточнення під час опрацювання законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік».

* * *

Члени комітету рекомендують Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін до деяких законів (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам).

На засіданні зазначалось, що згідно з висновком головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради законопроект передбачає концептуальну зміну підходів до розуміння державної служби, що потребуватиме кардинальних змін величезного масиву чинного законодавства та істотних додаткових витрат з державного бюджету.

Для державних службовців чинним законодавством встановлено низку особливих вимог та обмежень, поширення яких на медичних, педагогічних та інших працівників невиправдано звужуватиме права останніх.

Наприклад, державні службовці не можуть брати участі у страйках, займатись підприємницькою діяльністю тощо. І навпаки — медичні та педагогічні працівники мають переваги щодо тривалості відпустки та робочого часу (у освітян, наприклад, 56-денна відпустка та 18-годинний робочий тиждень), виходу на пенсію за вислугою років за наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років...

Члени комітету переконані, що підвищувати рівень матеріального та соціального забезпечення медиків, освітян та науковців слід іншим шляхом: збільшуючи заробітну плату та розширюючи соціальні гарантії.

Пропонується збільшити видатки на оздоровлення інвалідів

Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримує проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік», які стосуються покращення фінансування санаторно-курортного оздоровлення інвалідів та медичної реабілітації інвалідів-спинальників. Під час обговорення зазначалося, що сьогодні в Україні на обліку в органах соціального захисту населення для забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває 9,1 тисячі інвалідів-спинальників. Водночас Законом «Про Державний бюджет України на 2009 рік» Міністерству праці та соціальної політики як головному розпоряднику бюджетних коштів за бюджетною програмою «Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів» передбачено виділити 80 мільйонів гривень, із них 32,1 мільйона гривень — на санаторно-курортне оздоровлення інвалідів-спинальників. Члени комітету наголошували, що за ці кошти можна оздоровити лише 2,8 тисячі осіб зазначеної категорії. Тому автори законопроекту, народні депутати Валерій Сушкевич та Лев Бірюк, пропонують збільшити видатки за цією програмою на 19 мільйона гривень, що дозволить забезпечити санаторно-курортним оздоровленням на 1,6 тисячі інвалідів-спинальників більше.

Окрім того, законопроектом пропонується надати субвенцію в обсязі 3 мільйонів гривень обласному бюджету Донецької області на забезпечення оздоровлення інвалідів-спинальників в Донецькій обласній лікарні відновлювального лікування, яка надає відповідну медичну допомогу хворим з усіх регіонів України. На засіданні також наголошувалося, що зазначені видатки в обсязі 22 мільйона гривень пропонується здійснити за рахунок зменшення видатків за бюджетною програмою Міністерства охорони здоров’я «Компенсація виробникам додаткових витрат, пов’язаних з підвищенням з 1 січня 2004 року ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів», які не будуть використані у зв’язку з набранням чинності законом «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування». Цим законом встановлено на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб’єктами підприємницької діяльності для виготовлення лікарських засобів, ставку акцизного збору в розмірі 0 гривень за літр 100-відсоткового спирту. Члени комітету наголошували, що законом «Про Державний бюджет України на 2009 рік» передбачені надходження коштів від реалізації автомобілів, повернутих інвалідами до спеціального фонду, однак їх використання не розписано. Законопроектом передбачаються напрямки використання цих коштів, зокрема, через спрямування їх на закупівлю спецавтомобілів та окремі заходи, пов’язані із забезпеченням інвалідів спецавтотранспортом.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.