Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з генерал-губернатором Канади пані Мікаель Жан (на знімку), під час якої було обговорено питання двосторонніх відносин наших країн, торговельно-економічної співпраці та розвитку україно-канадського співробітництва. Також глава парламенту поінформував генерал-губернатора про політичну ситуацію в Україні.

***

Крім того, учора під головуванням Президента України Віктора Ющенка та генерал-губернатора Канади пані Мікаель Жан відбулися офіційні україно-канадські переговори. «Сьогодні наші відносини є знаковими і ми надаємо їм стратегічного значення», — сказав Президент на початку переговорів. Україна, наголосив В. Ющенко, зацікавлена у підтриманні активного діалогу з Канадою з усіх актуальних питань, зокрема, міжнародної безпеки та подолання наслідків світової фінансової кризи. Глава держави зазначив, що українська сторона «надзвичайно зацікавлена у розробці на ближчу перспективу спільної Дорожньої карти, у рамках якої були б зафіксовані ключові питання розвитку наших двосторонніх відносин — і політичні, і економічні та гуманітарні». Також Президент вважає, що у цьому документі може бути закріплено позицію щодо укладання між Україною та Канадою угоди про співробітництво у транспортній авіації, проект якої опрацьовують міністерства оборони двох країн.

Президент висловив особливу вдячність владі Канади, насамперед уряду та прем’єр-міністру, за підтримку євроатлантичних прагнень України. «Наш інтерес до НАТО, по суті, є відповіддю на територіальну цілісність та політичну незалежність України», — наголосив він. Саме тому, зазначив Президент, українська сторона робитиме все, щоб національна програма з реалізації Плану дій Україна — НАТО була втілена в повному обсязі.

Глава держави подякував канадській стороні за технічну допомогу, яка надається Україні. Він високо оцінив рішення канадського уряду щодо включення України до оновленого списку 20 пріоритетних країн, яким Канада надаватиме технічну допомогу. Він також відзначив допомогу, яку надає Канада для подолання наслідків аварії на ЧАЕС та будівництва саркофага на станції. Говорячи про співпрацю в гуманітарній сфері, Президент наголосив, що Україна пишається внеском канадських українців у розвиток Канади. Він високо оцінив зусилля канадської влади із забезпечення гідного життя українців, які проживають у цій державі. «Це одна з важливих сторінок наших політичних і гуманітарних взаємин», — переконаний В. Ющенко. При цьому він відзначив, що багато питань гуманітарної співпраці наших країн здійснюють громадські фундації. Зокрема, йдеться про діяльність Канадського фонду «Дітям Чорнобиля» та Міжнародного благодійного фонду «Нове покоління», що піклуються про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки. Президент звернув особливу увагу на важливу роль, яку відіграє Канада в питанні міжнародного визнання та вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років.

Зі свого боку генерал-губернатор Канади пані Мікаель Жан відзначила, що її візит в Україну є свідченням дружніх та партнерських відносин між нашими державами, поваги до незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України. У складний період, що нині переживає світ, єдиним способом успішно вийти з кризи є об’єднання та спільна робота, зазначила вона. «Немає кращого часу для підтвердження нашої солідарності, ніж нинішні важкі часи», — переконана М. Жан. Вона також підтвердила підтримку Канадою євроатлантичних прагнень України та подальших демократичних перетворень у нашій державі, повідомляє прес-служба Президента.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.