На відверту розмову з молодим поколінням

Сьогодні Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відвідає з робочою поїздкою Кіровоградську область.

У Кіровограді В. Литвин проведе зустріч з педагогічним колективом та учнями старших класів Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу, візьме участь в урочистих заходах, присвячених 80-річчю Кіровоградського національного технічного університету.

Голова Верховної Ради також відвідає Олександрівський район Кіровоградської області та дасть прес-конференцію для ЗМІ.

Вчаться захищати права і свободи громадян

Учора відбулася науково-практична конференція «Актуальні проблеми професійної підготовки суддів, прокурорів та працівників правоохоронних органів». Організатори — Генеральна прокуратура та Національна академія прокуратури України.

Під час свого виступу народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко зазначив, що система підготовки кадрів неадекватна до вимог Конституції. «Нам треба говорити про реформування освіти. Бо це — ті вимоги закону, які формують критерії кадрового добору в прокуратуру, в органи внутрішніх справ та судову гілку влади», — сказав він. Народний обранець вважає, що базові юридичні знання потрібно отримувати в загальних юридичних вузах, а магістратуру треба закінчувати у спеціалізованих навчальних закладах, спрямованих на той вид діяльності, яким студент займатиметься. Окрім того, важливим є в межах програм спеціалізованої підготовки дати не лише теоретичні знання, а й забезпечити їх застосування. Саме тому, на його думку, потрібно передбачити в спеціалізованих вузах не менше половини часу на практику.

Юрій Мірошниченко наголосив, що всі реформи повинні передусім забезпечити не комфорт для чиновників, а захист і забезпечення прав та свобод громадян, передбачених Конституцією.

У своїй доповіді ректор Національної академії прокуратури Григорій Середа розповів, що нині в країні існують загальноосвітня, змішана та класична моделі підготовки суддів, прокурорів і правоохоронців. «Саме ефективність змішаної моделі на порядок вища, порівняно з існуючими моделями підготовки прокурорських кадрів. Про це свідчить аналіз якості знань випускників вищих навчальних закладів, що готують кадри для прокуратури. Отже, для сучасної України ця модель підготовки прокурорів є найприйнятнішою», — зазначив він.

Григорій Середа наголосив, що проблем у підготовці суддів, прокурорів і працівників правоохоронних органів багато. Вирішувати їх треба спільними зусиллями. «Сподіваюсь, що саме ця конференція стане першим важливим кроком до нашої спільної мети», — сказав він.

Сергій МЕЛЬНИК.