На щоквартальній прес-конференції для вітчизняних та зарубіжних журналістів Президент України Віктор Ющенко висловив своє бачення політичних процесів в Україні, наголосивши на потребі конституційної реформи та дотримання законності.

«Я готовий прийняти рішення і про дострокові президентські вибори, якщо парламент бере участь також у проведенні дострокових парламентських виборів на новій виборчій базі та зняття імунітету, — сказав В. Ющенко. — Це два базових принципи, на яких можемо побачити інший парламент. І не тільки інший парламент — подивіться, як політична перманентна криза в самому парламенті дала свої метастази на пропорційній виборчій системі на органи місцевого самоврядування».

На запитання, чи розпустить глава держави нинішній парламент, Віктор Ющенко відповів, що в цьому питанні треба користуватися не «доцільністю, а законністю». За його словами, рішення Конституційного Суду про відповідність Основному Закону дій коаліції щодо формування уряду може стати підставою для дострокових парламентських виборів, оскільки в нинішній Верховній Раді немає більшості. «Ніхто з політиків не бачив списку, який підписали б 226 депутатів, які б узяли на себе, згідно з Конституцією України, відповідальність за соціальний і економічний курс держави, — наголосив В. Ющенко. — Коаліція повинна представити докази того, що вона існує, формалізуватися, представити уряд, прийняти регламент і рухатися вперед». Президент не виключив можливості розширення парламентської коаліції у складі «НУ—НС», БЮТ і Блоку Литвина за рахунок інших фракцій. «Я всіляко сприятиму тому, щоб робота парламенту повернулася в канонічне русло. Якщо цього не відбудеться, є інший спосіб —проведення дострокових парламентських виборів», — підсумував В. Ющенко.

Під час телемостів із Запоріжжям, Львовом та Одесою Президент назвав одним із пріоритетів для України україно-російські відносини, наголосивши, що виступає за прагматичні стосунки з Росією, але при цьому необхідно змінювати багато сфер двосторонніх відносин. Водночас В. Ющенко розкритикував підписані урядом україно-російські домовленості в газовій сфері: «До теми газових відносин треба повертатися на відкритіших і ясніших принципах». Глава держави також відзначив позитивні зрушення у відносинах із Європейським Союзом, наголосивши на потребі модифікувати візовий режим із країнами ЄС.

В. Ющенко розкритикував ситуацію на ринку землі, заявивши, що є противником продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, назвавши мораторій «корупційною політикою вчорашнього дня». «Відсутність ринку землі призводить до того, що ми втрачаємо десятки тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, які переводяться з категорії продуктивних земель на різні майданчики під будівництво», — сказав Президент. Він наголосив на потребі ухвалення чотирьох законів, зокрема, про земельний кадастр, про систему контролю заставної іпотеки.

Говорячи про кримінальну справу, порушену за фактом його отруєння, В. Ющенко висловив переконання, що Генеральна прокуратура розслідує її, що у справі «спостерігається прогрес», однак він вважає, що парламентська тимчасова слідча комісія з цього питання не допоможе у розслідуванні, бо її метою через «очевидний політичний інтерес» є «якнайдовше затягнути процес розслідування справи».

Критичні зауваження Президента на адресу уряду викликали й наміри Кабміну скоротити державне замовлення у вузах. В. Ющенко має намір під час доопрацювання бюджету на 2009 рік порушити питання про збільшення коштів, які забезпечуватимуть державне замовлення у закладах освіти.

Чи не найбільше часу на прес-конференції глава держави говорив про зініційовані ним зміни до Основного Закону. Він висловив сподівання, що «лише народ, а не політики, підтримає запропоновані ним зміни до Конституції». Бо сьогоднішні політики, на думку Президента, не зацікавлені у внесенні таких змін, які б сформували новий баланс влади і відмежували б партії від формування державних інституцій. Глава держави акцентував увагу на потребі посилення ролі місцевого самоврядування, запровадження двопалатного парламенту. «Це як мій політичний заповіт — якщо ми не зробимо демократичну європейську активну Конституцію, яка сформує противаги влади, ми отримаємо колосальні ризики по проходженню демократичного процесу», — сказав Президент.

Водночас на запитання журналістів, чи не означають його слова про політичний заповіт те, що він не братиме участі у наступних президентських виборах, В. Ющенко відповів: «Іду. Це так ясно, так очевидно».