Вищий господарський суд України залишив у силі рішення Господарського суду Автономної Республіки Крим, відповідно до якого майно дитячого спеціалізованого санаторію «Іскра» (м. Євпаторія) Міністерства охорони здоров’я України було повернуто з незаконного володіння фірми «Аспект». Про це агентству «Укрінформ» повідомили в прес-службі прокуратури АРК.

Тут нагадали, що ще 2005 року прокуратура довела в суді факт неправомірного володіння «Аспектом» котельнею і пральнею «Іскри» із приміщеннями площею 616,7 квадратних метра і підвалом площею 57,5 квадратних метра. «Воно відійшло комерсантам на порушення встановленого порядку, зокрема, без згоди Міністерства охорони здоров’я України. Відповідно, всі наступні передавання майна є недійсними», —підкреслили в прес-службі.

Це не єдиний приклад боротьби прокуратури півострова проти рейдерів. Як повідомляли раніше ЗМІ, у жовтні 2005 року було порушено кримінальну справу проти посадових осіб найбільшого автоперевізника півострова — підприємства «Кримавтотранс» за підозрою у «зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки». Як установила перевірка, проведена працівниками прокуратури і СБУ, керівництво «Кримавтотрансу», проігнорувавши, що 25% статутного фонду ВАТ належить державі та що на його відчуження накладено заборону, безплатно передало майно підприємства (у тому числі мережу автостанцій від Керчі до Євпаторії і від Красноперекопська до Ялти) у власність акціонерному товариству «Кримтрансагентство». Фірма ця була заснована тим самим АТЗТ «Аспект» бізнесмена Віталія Храмова. До того ж саме «Аспект» і став прямо розпоряджатися колишнім майном «Кримавтотрансу», бо був засновником «Кримтрансагентства».

Потім «Кримавтотранс» почав брати в «Аспекта» в оренду, по суті, свої ж автостанції. Причому їх вартість була проіндексована в сорок разів і становила 255,8 млн. грн. Ця оборудка з відбирання в держави «Кримавтотрансу» супроводжувалася загадковою смертю його директора Віктора Соколова, який неодноразово повідомляв про погрози на його адресу.

У результаті такої операції з «Кримавтотрансом» державі було завдано шкоди на суму 2,7 млн. грн. Крім того, прокуратура 28 лютого 2006 р. порушила проти «Аспекта» кримінальну справу за статтею «ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах». Група підозрювалася в «одержанні тіньових доходів шляхом заволодіння (захоплення) майна і банкрутства підприємств, переведення їхніх активів у фонди «своїх» структур. Ці дві справи поки що не доведено до суду.