Трагічні випадки на уроках фізкультури протягом минулого року примусили Міністерство освіти та науки взятися за перегляд нормативів фізичних навантажень.

Серед запропонованих нововведень — відміна стрибків через коня та штовхання ядра і зміни в оцінюванні бігу на швидкість та витривалість. Пропонується, зокрема, школярам проходити обстеження у свого дільничного лікаря. Вчителі, зі свого боку, мають за зовнішнім виглядом учня визначати його самопочуття та фізичні можливості.

Чи не краще взагалі скасувати оцінювання? Хай діти займаються фізкультурою і спортом у своє задоволення. Така думка генерального директора громадської організації «Український медичний союз», експерта з охорони здоров’я Юрія Субботіна.

— Зміна нормативів — не вихід із ситуації, — вважає фахівець. — Справа не в тому, що діти перевантажені, а у системі загального виховання школярів, їх фізичної підготовки. Медичне обстеження має проводитись не лише перед уроками фізкультури. Моніторинг дитячого здоров’я колись був складовою профілактичної медицини. На жаль, сьогодні її забули. Тому з підлітками, які мають певні вади та відхилення, і трапляється біда. Впевнений, зниження лише нормативів не впливатиме на зниження рівня травматизму або нещасних випадків на уроках. Це навпаки може стати маскувальним заходом, який приховує проблему зі здоров’ям дітей і послабить їхню увагу до фізичної культури та стану здоров’я.