П’ять років тому приміські райони Одеси, що розташовані у прибережжі Чорного моря, опинилися в зоні інтересів українських і зарубіжних земельних махінаторів. Пильна увага латифундистів до приморських територій була цілком поясненна: чисте, незабруднене Чорне море, піщані пляжі, що не поступаються середземноморським туристичним перлинам, чудова інфраструктура. А найголовніше, як міркували земельні пройдисвіти, далеко від обласного центру й місцева влада слабша, й правоохоронні органи м’якше ставляться до сумнівних оборудок, та й прокуратура повинна бути більш зговірлива.

У чомусь розрахунки земельних грабіжників були правильні. Але ось із Білгород-Дністровським районом вони прорахувалися. У липні 2005 року міжрайонним прокурором був призначений старший радник юстиції Володимир Жигун (на знімку). До цього призначення він очолював прокуратури Фрунзівського та Біляївського районів Одеської області. Роботи там було чимало, але порівняно з Білгород-Дністровським у тих районах були, образно кажучи, санаторні умови для прокуратури. А тут новопризначений прокурор опинився буквально з перших годин роботи перед необхідністю зробити вибір, з ким йому по дорозі: із законом чи з тими, хто прагне через закон переступити, «не помітити його», хто досі культивує «телефонне право». Володимир Григорович і не мислив собі навіть теоретичної можливості піти іншим шляхом.

Декілька слів про район, який перебуває під прокурорським наглядом Володимира Жигуна. Це один із найбільших районів Одеської області – тут у 57 населених пунктах проживають близько 150 тисяч людей. 47 санаторіїв, баз відпочинку, турбаз розташовано на березі Чорного моря й низов’ях річки Дністер.

Селища Затока, Курортне, Сергіївка, Приморське відомі не лише в нашій країні, а й у Молдові, у власності якої перебувають рекреаційні об’єкти в Сергіївці. Знають про тутешні місця в Росії, Білорусі, Грузії, Вірменії, країнах Балтії — саме з цих регіонів у районі відпочивають щорічно до двох мільйонів чоловік.

Зустріли нового прокурора в районі, скажемо так, насторожено — чекали, що нова мітла й помете по-новому. Через рік думка про нього сформувалася досить тверда — некишеньковий прокурор.

Володимир Жигун став першим у системі правоохоронних органів регіону, хто почав вимагати дотримання законодавства в земельній та екологічній сферах. Саме він вийшов у «прокурорський дозор» у селище Затока

Хто правди бажає — тому закон допомагає

Затока — це вузька піщана коса площею 8 квадратних кілометрів. Ще з кінця XІX століття у цьому районі будували дачі й пансіонати для відпочинку на морському березі. Чудова інфраструктура, відмінне автомобільне та залізничне сполучення перетворили раніше маловідоме селище на курорт європейського значення.

До Затоки, немов метелики на вогонь, потягнулися ті, хто мріяв на «халяву» отримати шматочок земельки для будівництва вілли чи особнячка. Будівництво вели такими стрімкими темпами, що Затоці позаздрили б і Київ, і Одеса. Цинічна приказка, що «Затока — закон, а прокурор тут — місцева влада», народилася саме в роки земельного бандитизму.

Володимир Жигун після першого, побіжного ознайомлення з дотриманням вимог закону під час вирішення земельних питань просто жахнувся. Враження було таке, що слово «закон» у Затоці закопали на дні Чорного моря. Земля виділялася безплатно для потрібних людей, серед яких було багато чиновників із Києва та Одеси, котрі відпрацьовувала «подарунки» кришуванням влади в центрі. Багато об’єктів будувалося самовільно, без відведення землі, без узгодження з органами архітектурно-будівельного контролю.

Прокуратура району почала планомірну, часом небезпечну для життя роботу із приведення до пам’яті тих, хто давно вже жив не за писаними, а за неписаними законами: моя земля, що хочу те й роблю на ній.

— Але ж земля належить державі, місцевій територіальній громаді, — казав прокурор району. — І тільки вони мають право розпоряджатися нею. Знову-таки з дотриманням вимог закону.

Приклади? Та їх, як кажуть, вагон і маленький візок

Керівник Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Володимир Зінченко своїм розпорядженням № 503 від 19 травня 2005 року незаконно встановив порядок видачі дозволів на роботу торговельних та оздоровчих об’єктів на території району, побудованих самовільно й не введених в експлуатацію у встановленому законом порядку. Міжрайонна прокуратура незаконне розпорядження опротестувала. Протест задоволено.

Протягом 2006 року знову-таки керівником райдержадміністрації Володимиром Зінченком на порушення чинного законодавства було прийнято чотири розпорядження, якими двом комерційним підприємствам надавалося право на відведення в оренду рекреаційних земель, розташованих на території Будацької коси, загальною площею 122 гектари. І лише внаслідок внесення міжрайонною прокуратурою протесту на ці чотири розпорядження вдалося уникнути незаконного використання особливо цінних земель, що перебувають у державній власності.

Звісно, що така жорстка позиція прокуратури й особисто прокурора Володимира Жигуна, скажемо так, спричинила і продовжує спричиняти величезне роздратування з боку керівництва районної державної адміністрації. Парадокс: орган державної влади в силу покладених на нього обов’язків захищати інтереси держави опинився в перших лавах тих, хто ці інтереси просто зраджував. А якщо говорити жорсткіше — став на один бік з порушниками закону.

Весь 2007 рік у райдержадміністрації продовжували приймати численні незаконні розпорядження, спрямовані на протиправне відчуження земель із державної власності, передачу їх в оренду без необхідної містобудівної та землевпорядної документації й без попереднього відчуження земель у землекористувачів. 12 квітня 2007 року Білгород-Дністровська РДА видала розпорядження № 484, яким дала дозвіл одній комерційній організації на попередній вибір земельної ділянки площею 47 гектарів із земель запасу, що розташована на території Шабської сільради, за межами населеного пункту. Найпростіший юридичний аналіз, проведений прокуратурою, показав, що це розпорядження прийнято з порушенням законів України «Про основи містобудування» і «Про планування і забудову територій» та Земельного кодексу України. Далі — більше. Під час прокурорської перевірки з’ясувалося, що ця земельна ділянка відповідно до рішення Приморської сільської ради від 22 серпня 2000 року й державного акта І-ОД № 004275 на правах постійного користування належить санаторію «Приморський», що перебуває у віданні Міністерства охорони здоров’я України. Аналогічні незаконні розпорядження райдержадміністрація видала ще двом комерційним організаціям. Усі ці документи було опротестовано міжрайонною прокуратурою, і протести задоволено.

У 2008 році прокуратура опротестувала ще 9 розпоряджень РДА, якими планувалося передати для дачного будівництва земельні ділянки, розташовані на Будацькій косі, загальною площею 7,9 гектара. На ці ділянки претендували особи, що не проживають в районі й не мають стосунку до Одеської області.

Зі спробою виділення цих ділянок вийшла майже детективна історія. Для того, щоб запудрити мізки перевіряльникам, ті, хто хотів отримати земельні ділянки (вони, як правило, були членами однієї родини), були «розкидані» по розпорядженнях РДА під різними номерами. А на карті-схемі стало видно, що всі ділянки розташовані поряд одна з одною і в такий спосіб утворюють одну досить значну «земельну пляму».

Некишеньковий прокурор

Владимир Жигун уважає, що в умовах нинішньої політичної нестабільності в державі саме прокуратура може й повинна стати стрижнем, що об’єднує суспільство. Парадокс? Це на перший погляд. А якщо глянути глибше, то можна уявити картину: суспільство — абсолютно все: і генерал, і рядовий — починає жити за законом.

Сьогодні прокуратура Білгород-Дністровського району іноді схожа на «одного в полі воїна».

Жодна з контролюючих київських і обласних структур, — розповідає Володимир Жигун, — зі своєї ініціативи не звернулася до нас із проханням про проведення спільних дій із перевірки чинного законодавства. Хіба вони менше, ніж ми, зацікавлені в тому, щоб дотримувалися закону і правопорядку? Або не зацікавлені в їхньому дотриманні?

На кого найбільше скаржаться в прокуратуру?

— На чиновників і міліцію, — впевнений Володимир Григорович. — Перші забули, що повинні служити народу, а не власній кишені. Кількість чиновників, яких упіймано на одержанні хабарів в особливо великих розмірах, зростає. Як зростає й сума хабарів, які вони вимагають. У прокуратури району немає конфліктів з головою райдержадміністрації. Є конфлікт у нього із законом. Йому можуть не подобатися вимоги прокурора про дотримання законності, можу не подобатися особисто я, але закону він зобов’язаний дотримуватися. Як державний службовець, як громадянин, як людина, зрештою.

2 січня 2009 року, коли вся країна, як відомо, відпочивала, голова Білгород-Дністровської райдержадміністрації зненацька оголосив для своїх підлеглих робочий день. Для чого? З якою метою? Що сталося в районі, що чиновники, забувши про новорічне свято раптом опинилися на роботі? Виявляється, робочим день відпочинку потрібно було оголосити для того, щоб видати розпорядження № 5 про утвердження матеріалів вибору земельної ділянки із земель рекреаційного призначення на території Будацької коси для обслуговування яхт-клубу. Це рішення не відповідає чинному законодавству, йдеться у протесті міжрайонної прокуратури — відповідна документація і план земельно-господарської облаштованості відсутні. А чинне законодавство не передбачає можливості регулювання земельних відносин без цих документів.

Довелося голові РДА в чергове скасовувати своє розпорядження й задовольняти протест прокуратури.

Прокуратура району взяла під контроль і законність витрат бюджетних засобів.

— Під час будівництва каналізаційно-насосної станції в Шабо було вкрадено мільйон бюджетних коштів, — каже Володимир Жигун. — Після завершення будівництва КНС ми порушили кримінальну справу за фактом розкрадання бюджетних грошей. Це довела судово-будівельна експертиза, котра виявила розбіжність між фактично виконаним обсягом робіт та обсягом, що був зафіксований актом прийому виконаних робіт. Розслідування справи завершено і справа пішла до суду.

Бюджетні кошти сьогодні намагаються красти всі, кому не лінь. Ось найсвіжіший приклад. Одне сільськогосподарське підприємство в селі Крутоярівка, діючи за попередньою змовою з метою розкрадання бюджетних коштів, склало й надало до Головного управління АПК облдержадміністрації свідомо підроблені документи (договори, акти виконаних робіт), на підставі яких незаконно одержало з бюджету компенсацію витрат на посадку й обробку висадженого іншими особами в 2001 році персикового саду. Тобто шахраї надали документи, що вони посадили (вдруге!) персиковий сад, який уже давав не один урожай. За фактом заволодіння чужим майном порушено кримінальну справу, котру після розслідування передано до суду.

Показова прикмета нинішнього життя Білгород-Дністровського — ходоки до прокуратури. Цікава деталь: ідуть не зі скаргами, а з проханнями про допомогу. Люди просять дати консультацію, пораду, хочуть почути слова співчуття. Вони сподіваються одержати в прокуратурі захист. Шукають у прокуратурі захисту від міліції, від неправильних, на думку людей, рішень судів.

— Я сьогодні воюю з районною службою боротьби з незаконним оборотом наркотиків, — робить несподівану заяву прокурор Володимир Жигун. — Я не захищаю наркоманів, я захищаю закон. Як іноді трапляється: міліціонери наркоманові й шприц можуть підкинути, і наркотик у кишеню підсунути. Прокуратура порушила кримінальну справу проти начальника відділу боротьби із незаконним оборотом наркотиків через те, що, знехтувавши і переступивши закон, він підкинув наркотик затриманому. Так поводитися не можна. Тим паче стражу порядку. Справа перебуває в суді, а з міліції цього офіцера звільнено.

Білгород-Дністровський міжрайонний прокурор Володимир Жигун в Одеській області людина відома. Відомий він насамперед тим, що оголосив війну земельній мафії. І в цій війні ті, хто плює на закон, зазнають поразки за поразкою. Так і повинно бути. Адже, зрештою, закон восторжествує.

Одеська область.

Компетентна думка

Василь ПРИСЯЖНЮК, прокурор Одеської області, державний радник юстиції 2-го класу:

— 14 квітня я порушив кримінальну справу № 051200900116 стосовно голови райдержадміністрації Білгород-Дністровського району Зінченка Володимира Миколайовича за ч. 2 статті 382. Йому особисто було вручено виконавчою службою ухвалу адміністративного суду Одеської області про заборону райдержадміністрації чинити будь-які дії із земельною ділянкою бази відпочинку «Рассвет». Проте Зінченко знехтував ухвалу суду й видав розпорядження, яким передав землі бази відпочинку «Рассвет» комерційній структурі. Чим скоїв навмисний злочин. Такого навмисного порушення закону прокуратура не терпітиме.

Білгород-Дністровський міжрайонний прокурор Володимир Жигун — людина принципової позиції, що стоїть на сторожі інтересів закону та інтересів держави і громадян.