Генпрокуратура порушила 172 кримінальні справи за фактами зловживань у використанні бюджетних коштів, спрямованих на ліквідацію наслідків минулорічної катастрофічної повені на загальну суму 28,5 млн. гривень. Про це повідомив Президент України Віктор Ющенко на нараді в Івано-Франківську щодо реалізації заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23—27 липня 2008 року на території Івано-Франківської, Вінницької, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей. Тож закономірно, що глава держави особливий наголос на нараді зробив на контролі за використанням виділених коштів на ліквідацію наслідків стихії.

— Є порушення. Це неетично і аморально, — сказав Віктор Ющенко. — Є справи, які заслуговують ретельнішої уваги прокуратури.

Президент зажадав, зокрема, від Генпрокуратури пояснень про використання коштів, виділених на подолання наслідків минулорічної повені міністерствами внутрішніх справ і оборони. Зокрема, сказав він, є інформація, що МВС виділило значні кошти на проведення капітального ремонту службових приміщень, перекриття дахів, заміну підлоги і вікон на тих об’єктах, які «до стихії не мають жодного відношення».

Нагадаємо, за даними прес-служби Президента, МВС із загальної суми коштів 10 млн. гривень, отриманих з резервного фонду держбюджету для проведення заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, витратило, зокрема, 1,7 млн. гривень на проведення ремонтів у власних адміністративних приміщеннях, 5 млн. гривень — на придбання легкового автотранспорту, 727 тисяч гривень перераховані Головному управлінню МВС в Одеській області на захід, який не стосувався ліквідації наслідків стихійного лиха. Між тим в МВС запевняють, що всі витрати на ліквідацію повені в західних областях України здійснювалися на законних підставах.

Дісталося й Міністерству оборони України, яке, за словами Президента, дало заявку на 50 млн. гривень і не змогло їх використати. «Очевидно, йдеться про непродуману заявку міністерства», — наголосив Віктор Ющенко. Президент закликав представників влади винести уроки зі стихійного лиха 2008 року в Західній Україні. Він поставив перед керівниками потерпілих областей завдання — здійснити інвентаризацію виконаних робіт після стихії і зобов’язав голів ОДА зробити цю роботу протягом 30 днів.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).