Парк імені Івана Богуна закладено на Вінниччині на честь 360-ї річниці створення ним козацького полку.

Зелена оаза із трьохсот дерев різних порід стане частиною історико-культурного комплексу «Козацька левада», який створюють у селі Кальник Іллінецького району, на батьківщині козацького ватажка, де базувався полк. Тут уже встановлено бюст Івана Богуна, найближчого сподвижника Богдана Хмельницького під час визвольної війни 1648—1654 років. Планується облаштування козацького двору — зі світлицею, куренем, баштами, а також каплицею. В одному з будинків буде відкрито музей «Козацька слава». За переказами, на цій садибі стояла хата Івана Богуна, а пізніше жили його нащадки.

— Цей проект має подвійне значення, — каже голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський, який взяв участь у створенні парку імені Івана Богуна. — Він є зразком не так садово-паркового мистецтва, як прикладом духовно-патріотичної спадщини, виховує любов до рідної землі.

На Вінниччині вже є іменні парки Михайла Грушевського та Василя Стуса. Перший створено в селі Сестринівка Козятинського району, де Михайло Грушевський бував у гостях у свого діда, місцевого священика. Другий — у селі Рахнівка Гайсинського району, на батьківщині поета-борця Василя Стуса. Обидва об’єкти включені до туристичного маршруту «Невідома Вінниччина».

Вінницька область.