У ситуації розбиралися члени комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування

Будівництво очисних споруд у Чорнухах, що на Полтавщині, розпочали ще в 2004 році. За безпосереднього сприяння облради на це з державного та обласного бюджетів було виділено понад 1,7 мільйона гривень. Проте довгоочікуваного введення в дію важливого для громади екологічного об’єкта досі не відбулося.

«Новобудова» вразила членів комісії — вони побачили бувалі у вжитку залізобетонні конструкції, понівечені труби, уже зруйновану цегляну кладку тощо. Щоправда, «будівельний шедевр» оточено добротним парканом.

Торік пусконалагоджувальні роботи зупинили через руйнування труб, що з’єднують блоки установки біологічної очистки стічних вод. Окрім цього, державна екологічна інспекція в області та обласна санітарно-епідеміологічна станція виявили низку технічних відхилень від проекту. Зокрема, очищені стічні води відводяться не в донний потік річки Многа, а на її поверхню, не проведено достатнє обвалування споруд, не заасфальтовано під’їзні шляхи.

Як з’ясувалося під час засідання, акти на приймання будівельних робіт на очисних спорудах підписали замовник — місцева рада в особі селищного голови Олега Ковгана та представник управління капітального будівництва облдержадміністрації, яке на договірних умовах здійснювало технічний нагляд за цим будівництвом.

— Я не фахівець-будівельник, — сказав на своє виправдання Олег Ковган, — тому в усьому покладався на спеціалістів управління капітального будівництва.

Незрозумілою для депутатів залишилася позиція райдержадміністрації, яка начебто й тримала під контролем будівництво, проте відповідальність за кінцевий результат з себе зняла. Не почули члени комісії пояснень представників підрядних будівельних організацій, бо ті на засідання не з’явилися.

Депутати підтримали пропозицію голови комісії Анатолія Шкарбана звернутися до контрольно-ревізійного управління в області та обласної прокуратури з рекомендацією перевірити використання бюджетних коштів під час будівництва Чорнухинських очисних споруд.

Полтавська область.