Років десять тому незібрані з осені поля кукурудзи викликали у людей справедливе обурення. Нині ж стає зрозумілим і майже традиційним явище, коли до врожаю
«королеви полів» тільки навесні добираються комбайни.І хоча спеціалісти нарікають, що за зиму зерно втратило якість, може бути вражене мікроорганізмами чи пошкоджене усілякою нечистю, та для виробника за наявної державної аграрної політики варіантів небагато.
— До таких
«нововведень» в агрономії передусім змушує, — розповів фермер із Полтавщини Юрій Блоха, — відсутність більш-менш стабільних цін на сільгоспкультури. Приміром, торік привезли на елеватор 10 тонн кукурудзи, продавали нібито по 360 гривень за тонну, а отримали ми всього 406 гривень. Бо взяли з нас за послуги, вирахували за високу вологість тощо... Та й зараз за тонну кукурудзи пропонують 660—680 — яка вигода й сенс її вирощувати?! Лежать у людей повні комори збіжжя, то взагалі виникає сумнів чи сіяти цього року?Зарадити ситуації, кажуть, має розвиток тваринництва. Але ж поголів’я легко було позбутися, а відроджувати доведеться ой як непросто. Та й не одного року ця справа.
Полтавська область.
На знімках: квітневі кукурудзяні жнива; фермер Юрій Блоха.
Фото автора.