Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає неприпустимим спекуляції на мовних, міжнаціональних та релігійних питаннях під час виборчих кампаній.

«Мовні проблеми, міжнаціональні та релігійні стосунки — дуже делікатна сфера, яка потребує виваженого підходу, — сказав В. Литвин у вівторок під час зустрічі з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кнутом Воллєбеком (на знімку). — Політики не повинні спекулювати на цих проблемах».

Зокрема, Голова Верховної Ради України наголосив на важливості «об’єктивного і стриманого підходу» до розв’язання проблем, пов’язаних із застосуванням мови, зазначивши, що у цьому питанні «вкрай важливо уникнути примусу і нав’язування».

Мовна ситуація у будь-якій країні, сказав В. Литвин, залежить від «внутрішнього стану справ». «Насамперед ми повинні робити все, аби Україна була потужною державою у економічній, соціальній, гуманітарній сферах», — наголосив він, зазначивши, що «це зніматиме і проблеми українців за кордоном».

На переконання В. Литвина, представники всіх національностей повинні мати всі права на вільний розвиток власної культури, самобутності, мови, і у той же час мають шанувати державу, в якій живуть. За його словами, необхідно проводити політику «не заборони, не примусу, а заохочення, це стосується і засобів масової інформації, і освіти, і мовної сфери». «Такий підхід є толерантним і дозволяє нам говорити про націю, про український народ», — заявив Голова Верховної Ради України.

В. Литвин висловив сподівання, що візит Верховного комісара ОБСЄ сприятиме розв’язанню зазначених проблем.

У свою чергу, К. Воллєбек зазначив, що його візит має на меті вивчення ситуації із забезпеченням освітніх та мовних прав національних меншин, які проживають в Україні, а також стану справ із законодавчим забезпеченням прав цієї категорії громадян та представників депортованих народів, які повернулися в Україну.

К. Воллєбек запропонував провести орієнтовно у червні-липні поточного року засідання «круглого столу», присвяченого обговоренню законопроекту про поновлення прав депортованих народів, і передав В. Литвину пропозиції до згаданого документа.

Голова Верховної Ради України погодився з ініціативою К. Воллєбека, запропонувавши провести засідання такого «круглого столу» до другої половини липня.

У цьому контексті В. Литвин наголосив на важливості «розуміння необхідності збереження політичної стабільності у Криму, а відтак і в Україні». За його словами, на півострові потрібно провести інвентаризацію земель, забезпечити прозорість дій місцевої влади та створити «об’єктивний реєстр» представників депортованих народів, які повернулися в Україну, що унеможливить будь-які спекуляції.

Щодо змін до закону про національні меншини, сказав В. Литвин, профільний парламентський комітет готовий уважно розглянути всі пропозиції, у тому числі, з боку ОБСЄ.

Прес-служба Верховної Ради України.