Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 24-й тур.

«Харків» — «Таврія». 0:3. 1 200 глядачів. Арбітр — Задиран (Дніпропетровськ) . Голи: Ковпак, 8, Ідахор, 24, Любенович, 47.

«Арсенал» — «Іллічівець». 4:0. 500 глядачів. Арбітр — Покидько (Полтава) . Голи: Шершун, 6, Матюхін, 34, Жоземар, 56, Мазілу, 63.

«Карпати» — «Зоря». 1:1. 5 800 глядачів. Арбітр — Лісенчук (Київ). Голи: Ощипко, 65 (п) — Джінані, 34.

«Ворскла» — «Металіст». 0:1. 8 000 глядачів. Арбітр — Овребо (Норвегія) . Гол: Девич, 89.

«Металург» (Запоріжжя) — «Дніпро». 0:1. 12 000 глядачів. Арбітр — Годулян (Одеса) . Гол: Гоменюк, 90.

«Металург» (Донецьк) — «Шахтар». 1:2. 3 500 глядачів. Арбітр — Геренда (Калуш). Голи: Фернандеш, 52 — Гладкий, 14, Гюбшман, 54.

«Чорноморець» — «Львів». 1:0. 4 000 глядачів. Арбітр — Сіренко (Сімферополь). Гол: Мельник, 9.

«Кривбас» — «Динамо». 2:1. 9 000 глядачів. Арбітр — Грисьо (Львів). Голи: Мотуз, 34, Карпенко, 41 — Гіоане, 28.

Бомбардири: Бангура, Алієв (обидва — «Динамо»), Ковпак («Таврія») — по 12 м’ячів, Коельо («Металіст») — 11, Джінані («Зоря») — 10, Кузнецов («Карпати»), Мілевський («Динамо») — по 9.

Цю, сказати б, сенсаційну перемогу «Кривбас» здобув, либонь, насамперед завдяки своєму тренерові Олегу Тарану, котрий обрав ефективну стратегію на матч. Сам наставник криворіжців, котрого справедливо вважають людиною скромною, зауважив:

— Наш колектив добре усвідомлював, що грав з одним із найкращих клубів Європи, віддавав належне майстерності гостей, бо «Динамо» — команда найвищого рівня. Ми могли протиставити цьому тільки самовіддачу, колосальну наснагу футболістів і бажання порадувати вболівальників, коли наш клуб відзначає 50-річний ювілей. Думаю, футбольний Бог був на нашому боці. Дуже радий, що на посаді головного тренера мені вперше вдалося обіграти «Динамо».

Зрозуміло, що гравці «Динамо» надто втомилися, виступаючи на кількох фронтах, маючи надщільний графік поєдинків. Тому Юрій Сьомін дав можливість відпочити Алієву, Нінковичу та Юссуфу. Отож цей, можна сказати, не зовсім основний склад наразився на потужний спротив. У першому таймі господарі багато атакували, діяли гостро і щільно. Після перерви «Кривбас» майже повним складом провів в обороні. Щоб упоратися з насиченим захистом господарів, динамівці так і не знайшли ефективної тактичної зброї. Навіть той факт, що Сьомін випустив третього форварда — Ярмоленка, на перебіг подій не вплинув.

Хоча варто сказати і про певне невезіння киян. Адже принаймні двічі в кінці зустрічі вони могли врятуватися. Однак не влучали у порожні ворота, котрі необачно залишав Гіді. В першому випадку не досяг бажаного дебютант «Динамо», бразилець Гільєрме, в другому — м’яч після несильного удару Мілевського винесли оборонці «Кривбаса».

Тим часом «Шахтар» здобув нелегку перемогу над земляками і скоротив відставання від «Динамо» до 12 очок. На початку другого тайму «металургам» навіть удалося зрівняти рахунок. Однак «гірники» з такою ситуацією мирилися недовго. Буквально за кілька хвилин Гюбшман підключився до атаки, замкнув простріл Гладкого і знову вивів «Шахтар» уперед.

Мірча Луческу, котрий давненько не критикував суддів, цього разу віддав їм належне. Фахівець вважає, що арбітр у першому таймі не призначив два пенальті у ворота «Металурга», а в другому — у ворота його команди.

Якщо вже мова зайшла про Луческу, то за кілька днів перед цим відбулися його перемовини з президентом «Шахтаря» Рінатом Ахметовим. Румунському фахівцеві запропонували продовжити роботу на посаді наставника донецької команди. І вони таки домовилися: Луческу залишається біля керма «помаранчево-чорних». Підписано новий дворічний контракт, котрий набрав чинності з 18 квітня.

На увагу заслуговує поєдинок у Полтаві. «Ворскла» на рівних грала з одном із лідерів чемпіонату. І можна лише уявити рівень розпачу полтавських футболістів та їхніх прихильників, коли на передостанній хвилині основного часу зустрічі Девич забив переможного для харків’ян м’яча.

Результативністю відзначився «Арсенал». Його наставник Олександр Заваров після зустрічі повідомив, що фінансове становище клубу поступово стабілізується. Найкращі часи «Арсеналу» ще попереду. За словами тренера, потенціал його команди високий. Її місце — у четвірці найсильніших і не менше.

Матч перенесено

Футбольні клуби «Шахтар» (Донецьк) і «Динамо» (Київ), котрі вийшли до півфіналу розіграшу Кубка УЄФА, звернулися до Дирекції Прем’єр-ліги з проханням перенести матч 1/2 фіналу Кубка України між ними з 22 квітня на 13 травня. Це клопотання задовольнили. Поєдинок відбудеться в Донецьку, на РСК «Олімпійський» і розпочнеться о 19.45. Якщо знадобиться додатковий матч, буде оперативно визначено дату його проведення.

На знімку: момент матчу «Ворскла» — «Металіст».

Фото Олега Журавльова (Укрінформ).